Agris.cz - agrární portál

Vznikl druhý investiční fond s víny, vstup doporučuje milionářům

1. 3. 2019 | ČTK

V Česku vznikl druhý investiční fond pro vína a whiskey Wine Management SICAV. Jeho podílníci vlastní 15.800 lahví, aktiva fondu jsou 101 milionů korun korun, do budoucna by majitelé fondu chtěli koupit vinici na Moravě. Uvedli to dnes zástupci fondu na tiskové konferenci. Vstup do fondu zakladatelé doporučují milionářům.

Většinou Češi do alkoholu investují samostatně, nikoliv přes fondy. Pokud jej skladují doma, existuje podle spoluzakladatele fondu Martina Kováře riziko, že jej sami vypijí. Investice do vína a jiného alkoholu patří mezi alternativní investice, nemělo by jít o hlavní složku investorského portfolia, dodal.

Roční zhodnocení ve fondu by mělo být podle zakladatelů mezi pěti a šesti procenty. Uvádějí, že investice do vína je dlouhodobější, doporučují minimálně deset let. Fond začal fungovat v posledních měsících loňského roku, loni za poslední čtvrtletí měl zhodnocení 5,6 procenta.

V současnosti má fond pouze vína, nyní chce přidat investiční whiskey. Do budoucna plánuje také kupovat silnější nápoje hlavně z Japonska a Skotska. Sklad má fond v Praze za letohrádkem Hvězda. Investiční vína pochází hlavně z francouzských a italských vinic, nejvýznamnější oblastí je francouzské Bordeaux. Jedním ze zakladatelů je Martin Nejedlý, spoluzakladatel společnost Fincentrum.

Podle zakladatelů mají Češi aktuálně dost peněz, ekonomika roste. "Sto let české státnosti jsme oslavili tím, že jsme nejbohatší, co jsme kdy byli," řekl Kovář.

V ČR již funguje fond Wine Investment Partners, ten však investuje pouze do vína.


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 22:05