https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesnici-bojuji-proti-kurovci-i-v-prazskych-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesníci bojují proti kůrovci i v pražských lesích

22.2.2019 13:00 | PRAHA (ČTK)
V lesích po celém hlavním městě jsou lapače a lapáky. Lapače, kterých je v Praze 98, jsou umístěny na pasekách s feromonovým odparníkem, který brouky vábí do pasti.
V lesích po celém hlavním městě jsou lapače a lapáky. Lapače, kterých je v Praze 98, jsou umístěny na pasekách s feromonovým odparníkem, který brouky vábí do pasti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Pospíšil / Ochrana přírody
I v pražských lesích bojují lesníci proti kůrovci. V loňském roce vytěžily Lesy hlavního města zhruba 5000 metrů krychlových dřeva, kvůli kůrovci museli odstranit 2630 metrů krychlových dřeva, dalších 1457 metrů krychlových kvůli suchu a 275 metrů krychlových kvůli poškození větrem. Lesníci zaznamenali také smrky napadené dřevokaznou houbou václavkou smrkovou. Informace o vynucené těžbě dřeva zveřejnily Lesy hlavního města na svém webu.

 

Na rozsahu těžby se loni podepsalo sucho. Lesníci kvůli bezpečnosti intenzivněji kontrolovali stromy u turistických tras, lesních cest a dětských hřišť. Suché a teplé dny během loňského jara a léta zapříčinily i přemnožení kůrovce. "Lesníci věnovali mnoho úsilí prevenci, tedy vyhledávání napadených stromů. Souše jsme z lesních porostů odstraňovali co nejdříve, abychom zabránili kůrovci v jeho dalším rozšiřování," uvedly Lesy.

V lesích po celém hlavním městě jsou lapače a lapáky. Lapače, kterých je v Praze 98, jsou umístěny na pasekách s feromonovým odparníkem, který brouky vábí do pasti. Lapáky jsou pokácené stromy, které jsou zakryté větvemi, aby rychle nevysychaly, a slouží jako návnady. Po napadení kůrovcem lesníci odstranili z lapáků kůru přímo v lese, nebo jej z lesa odvezli. Tímto způsobem bylo z celkového množství kůrovcového dříví odstraněno 1221 metrů krychlových.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Objem tzv. kůrovcového dřeva roste od roku 2013, mezi lety 2015 a 2016 se zdvojnásobil. Dominantními škůdci mezi kůrovci zůstali lýkožrout smrkový a lýkožrout lesklý. Na severní a střední Moravě a ve Slezsku významně škodí také lýkožrout severský. Výše těžeb kůrovcového dřeva je nerovnoměrně rozložená, kritická situace je podle odborníků hlavně na severní a střední Moravě a ve Slezsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist