Agris.cz - agrární portál

V Lednici ručně lahvovali víno k 100. výročí Mendelovy univerzity

17. 2. 2019 | ČTK

Červené víno odrůdy Cerason dnes ručně lahvovali odborníci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici na Břeclavsku. Zrálo tři roky v sudech, aby mohlo ozdobit letošní oslavy 100. výročí založení vysoké školy. Lahve mají objem 1,5 litru, bude jich jen omezené množství. Každá má své číslo a stojí 1919 korun, což je připomínka roku založení univerzity.

"Víno bude mít životnost 15 nebo 20 roků bez problému. Je to spíš artefakt než víno k okamžitému konzumu, nicméně proti gustu žádný dišputát," řekl dnes ČTK Zdeněk Pavlů z univerzitního Ústavu vinohradnictví a vinařství.

Na prodej bude sto lahví, další dostanou při oslavách významné osobnosti spojené s historií školy. "Ruční stáčení vína do lahví dnes už ve vinařství není úplně běžné. U takto výjimečného vína je to ale radost," řekl Pavlů.

Mendelova univerzita se sídlem v Brně je nejstarší samostatnou vysokou školou svého odborného zaměření v České republice. Na fakultě v Lednici vychovává budoucí vinaře a obhospodařuje zhruba 100 hektarů vinic.

"Ke stoletému výročí univerzity jsme vybrali skvělé víno z naší dílny, tedy odrůdu, která je nejvíce spojena se stanovištěm Zahradnické fakulty v Lednici. Konkrétně jde o Cerason, tedy odrůdu, kterou vyšlechtilo sdružení Resistant křížením Merlanu a Fratavy. Jde o interspecifickou odrůdu, odolnější k houbovým chorobám," uvedl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mojmír Baroň.

Jubilejní víno je sytě granátové barvy připomínající vyzrálý Cabernet Sauvignon. Dominují v něm tóny peckového ovoce, zejména tmavých třešní a višní, a ušlechtilého dřeva. Název Cerason vychází z latinského pojmenování višně - Prunus cerasus.


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 09:16