Agris.cz - agrární portál

Veterináři: Kožešinové farmy skončily, jak podle zákona měly

12. 2. 2019 | ČTK

Ve všech devíti ještě loni fungujících kožešinových farmách byl ukončen chov, jak ke konci ledna nařídil zákon. Zjistili to veterináři, kteří farmy zkontrolovali, oznámil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Majitel největší tuzemské kožešinové farmy ve Velkém Ratmířově na Jindřichohradecku David Vojtíšek řekl ČTK, že se dále bude snažit o novelu zákona, který chov zakázal, případně podá stížnost k Ústavnímu soudu. Státní kompenzace za uzavřené chovy dosud nejsou stanovené.

"Na základě provedených kontrol lze konstatovat, že všechny chovy kožešinových zvířat byly skutečně ukončeny tak, jak nařizoval zákon. Ve dvou případech si chovatelé ponechali dvojici zvířat, která budou dále chovat nekomerčně coby zvířata vyžadující zvláštní péči se všemi povinnostmi, které se s tím pojí," řekl ČTK Majer.

Vojtíšek, který farmu provozoval 26 let a choval zhruba 15.000 norků, ukončil provoz farmy na konci loňského roku. "Chovy jsme ukončili, koncem loňského roku už na farmě žádná zvířata nebyla. Uvidíme, jaký bude další posun. Budu dělat všechno pro to, aby nastala stran zákazu změna. V zemích, kde zákaz byl, bylo přechodné období nebo adekvátní kompenzace, u nás nenastalo ani jedno, ani druhé," řekl. Podle něj by adekvátní kompenzace i za inovace farmy měla být kolem 6000 korun za zvíře.

Jak budou chovatelé kompenzováni, zatím není jasné. Evropská komise nenotifikovala vyhlášku, podle níž by měli peníze získat, sdělilo ČTK už dříve ministerstvo zemědělství. Podle mluvčího úřadu Vojtěcha Bílého tato informace stále platí. "Konečné stanovisko EK k souladu kompenzací s pravidly EU očekáváme v příštích dnech," dodal mluvčí. Pokud komise vyhlášku notifikuje, je ministerstvo připravené letos náhrady vyplácet.

Bílý zdůraznil, že ministerstvo samo zákaz kožešinových farem nepředkládalo, šlo o poslaneckou iniciativu. Norma přiznává provozovatelům farem nárok na kompenzace od státu za rušené chovy. Podrobnosti způsobu a rozsahu kompenzace má stanovit vyhláškou ministerstvo zemědělství. Výše příspěvku by však neměla přesáhnout roční čistý zisk z chovu za posledních pět let.

Zatímco ochránci zvířat přijetí novely v roce 2017 vítali, provozovatelé farem poukazovali na to, že český trh kožešin zaplní chovatelé z jiných zemí. Novela zakazuje "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Vztahovat se má na chov lišek a norků, nikoli například králíků nebo nutrií, tedy zvířat, která se využívají i na maso.

drh snm


Zdroj: ČTK, 12. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:51