Agris.cz - agrární portál

Vědci začnou působit v Amazonii, cílem je bránit odlesnění

12. 2. 2019 | mendelu.cz

Vědci z České republiky chtějí bojovat s pokračujícím odlesňováním Amazonie, která je „plícemi světa". Prvotním impulsem je působení v Ekvádoru, kde budou mít od jara vědeckou stanici. Na místě už působí nezisková organizace Forest.ink z. s., která se mimo jiné zabývá výkupem pozemků od místních vlastníků, a brání tak prodeji půdy těžařům. Konsorcium United for the Development of the Amazon (UNIDA), které vedou vědci Mendelovy univerzity v Brně, bude působit i v Peru, Kolumbii a Brazílii.

Odlesňování amazonského deštného pralesa způsobuje neustálé vymírání druhů a přispívá ke globální klimatické změně. „Tempo deforestace v posledních letech stále roste. Asi 7900 kilometrů čtverečních největšího deštného pralesa světa, tj. oblast přibližně pětkrát větší, než je Londýn, bylo v období od srpna 2017 do července 2018 zničeno. Příčinou je zejména nelegální těžba dřeva," uvedl Miroslav Horák z Ústavu jazykových a kulturních studií Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU.

Horák koordinuje činnost konsorcia UNIDA, což je unikátní multioborová platforma univerzit a neziskové sféry. Konsorcium vzniká na základě společných vědeckých a především vzdělávacích cílů s využitím kontaktů a zkušeností všech zúčastněných organizací. Prvotní impulz zavdala nezisková organizace Forest.ink z. s., která působí už několik let v ekvádorské Amazonii. Konkrétně jde o území El Paraíso o rozloze necelých 600 ha, které je součástí mnohem rozsáhlejší rezervace Runahurco.

„Naším cílem je výkup pozemků hraničících s územím El Paraíso, a vytvořit tak nárazníkové ochranné pásmo. Momentálně máme zasmluvněny pozemky o rozloze cca 100 ha, které jsou zčásti odlesněné a využívají se k chovu dobytka. Místní vláda nedávno vydala několik licencí na průzkum pro těžbu plynu a ropy na cca polovině území rezervace Runahurco, což pravděpodobně povede k velké deforestaci a kontaminaci na dotčeném území," uvedl Radim Ondříšek z Forest.ink.

Hektar lesa v Ekvádoru v současnosti stojí kolem 2 000 amerických dolarů, tedy zhruba stejnou cenu jako v České republice les nebo pole. Vykupování pozemků je financováno z privátních zdrojů zainteresovaných osob, které žijí v Ekvádoru nebo tam pravidelně cestují. Většinou jde o Čechy, ale přispívají i lidé z evropských zemí a také místní.

„Projekt je výjimečný v tom, že nabízíme majitelům pozemků v podstatě stejné ceny jako těžaři s tím, že území zůstane zachováno a spolu s akademiky a místní veřejnosti připravíme udržitelné programy využitelnosti pro ekoturistiku, zemědělství, rybářství apod. Zároveň nabízíme českým a dalším univerzitám, které se orientují na tropické oblasti, konkrétní místo pro realizaci  vlastních projektů se základnou (Refugio) v daném místě, které bude k dispozici s česko-ekvádorským personálem a dobrovolnickým pracovním potenciálem," uvedl Ondříšek. Hlavním cílem je podle něj ukázat místním, že se země dá využít i jiným způsobem než těžbou a chovem skotu. Vědecká stanice Refugio bude od jara sloužit jako odrazový můstek pro vědecké a výzkumné projekty.

Členy konsorcia jsou v současnosti zástupci pěti univerzit a Forest.ink. K jeho cílům patří kromě boje s postupujícím odlesněním krajiny například vzdělávat znevýhodněné skupiny obyvatel v oblasti udržitelného rozvoje, podporovat společenskou odpovědnost a posun od masivního ke komunitnímu cestovnímu ruchu.

Kontakt pro bližší informace:  RNDr. Mgr. Miroslav Horák, Ph.D., Ústav jazykových a kulturních studií (FRRMS), tel.  727 894 094, mail: miroslav.horak.ujks@mendelu.cz, Radim Ondříšek, tel.: 603 835 636, ondrisek@ipprojekt.net.

 

Poznámka pro editory

Amazonský tropický deštný prales má rozlohu přibližně 5 500 000 km2. V současnosti představuje více než polovinu zbývajících tropických deštných lesů na světě. Rozkládá se na území Brazílie, Kolumbie, Peru, Venezuely, Ekvádoru, Bolívie, Guyany, Surinamu a Francouzské Guyany. Podle některých vědců hrozí, že v důsledku odlesňování se více než 50 % amazonského pralesa promění v života neschopnou savanu.

Forest.ink z.s. je český spolek, který před třemi lety započal svou neoficiální činnost na podporu ekvádorského projektu Bosque Medicinal – www.bosquemedicinal.com. Legislativně vznikl loni, aby mohlo dojít k oficiálnímu propojení osob se zaměřením na ochranu přírody. Hlavní aktivity spočívají v podpoře aktivit vedoucích k obecné udržitelnosti přírodních zdrojů, osobního rozvoje člověka ve vztahu k životnímu prostředí, zachování přírodních podmínek Amazonského deštného pralesa a podpoře tradic a kulturních odkazů přírodních obyvatel Amazonie. Během prvních dvou let se jednalo o volnou platformu, sdružující dobrovolníky z řad odborné i laické veřejnosti, kteří pravidelně navštěvují nejen ekvádorskou část Amazonie. Cílem je šíření osvěty o současném stavu amazonského pralesa a vlivů působení člověka na životní prostředí.

RNDr. Mgr. Miroslav Horák, Ph.D. se věnuje terapeutickému potenciálu tradiční amazonské medicíny zejména v souvislosti s léčbou drogových závislostí. Zaměřuje se také na její užívání v České republice. Aktuálně působí jako odborný asistent na Ústavu jazykových a kulturních studií Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně.

Odkaz na fotografie a videa: https://www.facebook.com/profile.php?id=100012957012120&epa=SEARCH_BOX

https://www.bosquemedicinal.com/gallery


Zdroj: mendelu.cz, 12. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:11