Agris.cz - agrární portál

Pekárna PeDu z Dubí peče nejchutnější chléb v Ústeckém kraji

11. 2. 2019 | pekarske-technologie.cz

K nejchutnějším chlebům Ústeckého kraje patří chleby z pekárny PeDu v Dubí. Shodla se na tom porota, která závěrem loňského roku vybírala z 35 chlebů z devíti pekáren.

Přihlášené pekárny ze severu Čech byly hodnoceny ve třech kategoriích: žitný chléb, pšeničnožitný kváskový chléb a speciální chléb. Ve všech vyhlášených kategoriích se na druhém místě umístily chleby z produkce pekárny PeDu. „Žádná další pekárna se neumístila ve více kategoriích,“ neskrývá svou radost Petra Müllerová, spolumajitelka pekárny PeDu, kterou se svým manželem provozuje přes 24 let.

Tradiční ruční výroba

Petra Müllerová dále vysvětluje, že kromě míchání těsta v hnětacím stroji, probíhá veškerá výroba ručně. To představuje například rozvážení chlebového těsta, jeho vyboulení i sázení do pece. „Pracujeme na dřevěném stole, používáme klasické pedigové ošatky a naopak nepoužíváme žádné kynárny, vše zraje přírodně,“ dodává paní Müllerová.

Přibližně po hodině kynutí se chléb peče v elektrické kamenné peci. Chléb se peče na kamenných tálech přibližně pětačtyřicet minut. Poté chladne na dubových podkladech.

Široká nabídka pečiva

Portfolio pekárny PeDu zahrnuje pšeničnožitný chléb, podmáslový chléb s ořechy, žitnopšeničný neboli moskevský chléb a dále pohankový, slunečnicový či škvarkový chléb s česnekem. Chleby se dále liší tvarem i velikostí.  V nabídce je malý, velký, kulatý, šišatý, leštěný, přetažený kmínem či pomoučněný chléb. Denně v pekárně PeDu upečou až tři čtvrtě tuny chleba. K tomu také vyrábí vánočky, bábovky a další sladké pečivo.

Prodej na farmářských trzích

Chléb z pekárny PeDu lze pořídit v prodejnách na Teplicku, Mostecku, Litvínovsku a samozřejmě na severočeských farmářských trzích. A právě farmářské trhy jsou oblíbenou prodejní cestou, která manželům Müllerovým vyhovuje. Na trzích totiž lidé ocení kvalitu ruční výroby i charakteristický vzhled. „Zatímco na trzích za námi lidé chodí s tím, že chtějí prasklý chléb, v supermarketu ho neprodáte,“ uzavírá Petra Müllerová vyprávění o produkci pekárny PeDu z Dubí.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 11. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:07