Agris.cz - agrární portál

Loňský rok byl pro pekaře jedním z nejhorších. Slabá úroda i zvyšující se náklady zdraží ceny pečiva

11. 2. 2019 | pekarske-technologie.cz

Pekárenský segment čelil v loňském roce mnoha překážkám. Podle některých ohlasů byl dokonce nejhorší od pádu socialismu. A právě loňská špatná úroda i zvyšující se náklady budou stát za zdražováním pečiva. To by v následujících měsících mohlo podražit až o deset procent. Nepříznivýrůst nákladů

Výrobci pečiva se především potýkají s růstem cen i s nedostatkem zaměstnanců. "Na obor tvrdě dopadla řada negativních vlivů: špatná sklizeň obilí a následný růst ceny mouk, skokové zvýšení cen některých surovin, například máku o 100 %, postupný růst cen energií, pohonných hmot a řady dalších služeb," vysvětluje Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů.

Ceny pšenice v loňském roce negativně ovlivnila špatná úroda zapříčiněná suchem. Současné ceny pšenice, potažmo mouky, jsou údajně nejvyšší za poslední čtyři roky. K tomu se většině pekařů prozatím nepodařilo vstupní náklady dostatečně promítnout do cen základního pečiva, ke kterému patří chleba, rohlíky a housky.

Pokles zisku zaznamenal i Penam

Propad zisků v pekárenském segmentu dokládá například největší tuzemský producent pečiva, společnost Penam. Oproti roku 2017 se zisk skupiny Penam propadl ze sto milionů korun přibližně na polovinu. „Loňský rok pro nás nebyl dobrý," komentuje výsledky šéf skupiny Penam Jaroslav Kurčík.

Pečivo podraží až o 10 %

Pekárenský segment pravděpodobně bude v letošním roce čelit zdražování pečiva. Podle svazu bude největší výzvou vyjednat vyšší ceny s obchodními řetězci. Navýšení cen totiž brzdí velká konkurence v oboru.

Slova nepřímo potvrzuje i ekonom Lukáš Kovanda. „V příštích měsících hrozí, že se do cen pečiva promítne loňská slabá úroda pšenice. Citelně může zdražit jak chleba, tak i bílé pečivo,“ prohlásil Lukáš Kovanda. Podle odhadů se očekává zdražení až o deset procent. Některá pekařství, stejně jako obchodní řetězce dokonce pečivo již zdražily.

 

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 11. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:24