Agris.cz - agrární portál

Liberečtí veterináři našli 13 chyb při kontrole aut s potravinami

8. 2. 2019 | ČTK

Veterináři v Libereckém kraji za tři dny při kontrolách aut přepravujících potraviny živočišného původu zjistili 13 pochybení, zhruba u každé třetí kontroly takového přepravce. V jednom případě dokonce zabavili zhruba 120 kilogramů hovězího masa a nechali zlikvidovat v asanačním podniku. ČTK dnes o výsledcích kontrol informoval krajský ředitel Státní veterinární správy (SVS) Roman Šebesta.

V kontrolách se už nyní nejspíš pokračovat nebude. "Jak se bude situace dál vyvíjet, uvidíme. Ty tři dny nám ale ukázaly, že čím déle kontroly trvají, tím méně závad se zjišťuje. Ať už přepravci, distributoři nebo prodejci si začali dávat na to více pozor," uvedl Šebesta.

Veterináři od úterý do dneška ve spolupráci s celníky a policisty zkontrolovali v kraji 34 vozidel, ve kterých byly potraviny živočišného původu. V úterý zjistili osm pochybení, ve středu čtyři a dnes jedno. Nejzávažnějším bylo úterní zadržení zásilky masa s neprokazatelným původem. Odkud bylo zhruba 120 kilogramů hovězího, se neví. "Byla by to spekulace. Můžeme se opírat o to, co říkal řidič, že bylo původem z České republiky. Ale také mu nemusíme věřit, protože to tak nemuselo být," řekl v úterý ČTK Šebesta.

Nejčastějším prohřeškem byly nenahlášené zásilky - v pěti případech. "Směřovaly do Prahy a do Středočeského kraje. Předávali jsme to kolegům, aby to v závodech došetřili," uvedl dnes krajský ředitel veterinární správy. Další zjištěná pochybení se týkala špatného či nedostatečného značení potravin a v jednom případě byla nevhodná teplota pro jejich přepravu.

Kontroly prováděli veterináři v krajích sousedících s Polskem od úterý kvůli skandálu s dovozem hovězího masa z polských jatek, kde byly podle reportáže polské televize TVN24 poráženy nemocné krávy a maso z nich prodáváno na běžný trh. Do ČR se před zahájením kontrol z problematických jatek dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, z toho 137 kilogramů se prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Jatka už byla uzavřena. Maso z problematických jatek prověřila SVS, podle které vyhovělo smyslovému hodnocení a neobsahovalo zbytky léčiv. Podle dnešních informací SVS v mase nebyly ani bakterie způsobující akutní průjmové onemocnění salmonelóza.


Zdroj: ČTK, 8. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 03:03