Agris.cz - agrární portál

Slovensko odebralo z Polska méně podezřelého masa než se uvádělo

6. 2. 2019 | ČTK

Na Slovensko bylo dovezeno o téměř čtvrt tuny méně masa z problematických jatek v Polsku, než minulý týden informovaly slovenské úřady s odvoláním na údaje z evropského systému rychlého varování. Slovenští hygienici při kontrolách zjistili, že původ části dodávek masa byl chybně identifikován a ve skutečnosti šlo o slovenské maso. ČTK to dnes řekla mluvčí slovenských hygieniků Daša Račková.

Hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš minulý týden řekl, že Slovensko odebralo až 600 kilogramů masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy. Z toho asi 520 kilogramů mělo být distribuováno do restaurací a škol, které na rozdíl od obchodní sítě kontrolují hygienici.

"Vykonanou kontrolou dokumentace na místě bylo zjištěno, že šlo o dodávky slovenského masa. Tedy z avizovaných 520 kilogramů dodaného polského hovězího masa bylo prokazatelně 242 kilogramů masa od slovenských výrobců," informoval hlavní slovenský hygienik Ján Mikas.

Slovenští hygienici uvedli, že zmíněné polské maso bylo použito v restauracích a jídelnách na přípravu jídel a že klienti zkontrolovaných zařízení nehlásili zdravotní potíže.

Po vypuknutí aféry kolem jatek v Mazovském vojvodství nařídily slovenské úřady plošné kontroly v obchodní síti, v restauracích, školních jídelnách i u dopravců zabývajících se převozem masa. Prověrka prodejen či skladů potravin patří na Slovensku do kompetence státní veterinární a potravinářské správy.

Aféra s polským masem podle slovenských médií zasáhla jednu z východoslovenských firem, kde skončilo více než sto kilogramů masa z problematických polských jatek. Firma Cimbaľák tvrdila, že maso neodebírala ze zmíněných polských jatek přímo, ale dostala ho od certifikovaného distributora a bylo nezávadné. Dodala, že její obchodní partneři pozastavili objednávky, proto musela nařídit zaměstnancům čerpání dovolené a ohlásila úřadům propuštění 120 osob.

Podezřelé polské hovězí podle Evropské komise směřovalo z Polska do 13 unijních zemí, včetně České republiky. Podle Státní veterinární správy se do restaurací a ke spotřebitelům v Česku dostalo 137 ze zhruba 300 kilogramů hovězího dovezeného do ČR z problematického masokombinátu.

Adrian Bobok 


Zdroj: ČTK, 6. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:01