Agris.cz - agrární portál

ASZ ČR: EET vede k devastaci života na venkově

6. 2. 2019 | ASZ

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) se svým stanoviskem a komentářem připojila k tiskové konferenci „KÓD EET“, kterou na konci ledna uspořádali zástupci podnikatelů a živnostníků společně s Podnikatelskými odbory a Stranou Radostné Česko (http://www.podb.cz/files/uploads/TZ_Z_EET_unikaji_citlive_udaje.pdf).

ASZ ČR považuje od počátku zavedení elektronické evidence tržeb za jeden z faktických projevů postupných ztrát svobod, které vedou k devastaci života na venkově a  útlumu malého, především rodinného podnikání, zániku venkovských hospod, malých krámků a živností.  

„Elektronická evidence tržeb patří k jednomu z kroků, které likvidují mnohdy více jak 25leté snahy o očistění českého venkova od odéru kolektivizace, jsou naprostým hazardem s vynaloženými prostředky do tohoto prostoru, ale především také hazardem s iniciativou a podnikavostí lidí, kteří si vzali za své na venkově žít a podnikat,“ říká předseda ASZ ČR Josef Stehlík.

Výše uvedené obavy se bohužel za dobu fungování EET potvrdily, a to nevratným vlivem zejména na malé provozovny na venkově a obyčejné lidi tam žijící - na rozdíl od velkých hráčů na podnikatelském poli, kde je dopad takřka nulový. Navíc došlápnutí si na drobné podnikatele má a ještě bude mít pro stát důsledky v podobě neplánovaných finančních výdajů nezbytných k řešení nastalých dopadů (dotace obcím na provoz prodejen atd.).

Populistické návrhy na podporu živnostníků a vůbec podnikání, např. v podobě navýšení paušálů, které nyní vláda prezentuje, nejsou ničím jiným, než snahou o zalíbení se podnikatelské sféře. Skutečnou pomocí by byl pouze komplexní program s řadou systémových opatření, která by řešila i obludnou byrokracii a nepřehledné právní normy, jež ponejprv dopadají na podnikatele, nucené nést největší část rizik a odpovědnosti.  

„Živnostníci a sedláci ale už dávno vědí, jak „dobře“ to pan premiér a jeho hnutí ANO včetně celé minulé a současné vlády s nimi mysleli a myslí. O tom svědčí právě zavedení EET a kontrolního hlášení, a to navzdory spoustě argumentů z podnikatelské sféry, neoprávněné zajišťovací příkazy Generálního finančního ředitelství na soukromé majetky a jiné vymoženosti současné garnitury. Domníváme se proto, že druhou šanci od veřejnosti si pan premiér vzhledem ke svým ostudným kauzám určitě nezaslouží,“ uzavírá tajemník ASZ ČR Jaroslav Šebek.   

Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR


Zdroj: ASZ, 6. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:58