Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR prodávají dříví veřejnosti

1. 2. 2019 | Lesy České republiky, s. p.

Roční objem dříví, které mohou samovýrobci vytěžit a koupit ve státních lesích, zvyšují Lesy České republiky až na 200 m3. Letošní novinkou je veřejná nabídka zpracovaného kůrovcového dříví. Kupec tak může ročně odebrat ze skladu na kalamitních lesních správách až 50 m3 dřeva.

„Nabídka se týká především kalamitního smrkového dříví. Chceme zvýšit jeho spotřebu, ale reagujeme také na poptávku veřejnosti – ať v samovýrobě či zájmu o uskladněného dříví,“ uvedl Josef Vojáček, generální ředitel státního podniku Lesy ČR.

Dosud mohli samovýrobci ročně vykácet a koupit ve státních lesích na základě smlouvy uzavřené s Lesy ČR až 30 m3 dříví. Objem nyní podnik zvýšil na 200 m3. „Lesníci vždy stromy před těžbou vyznačí. Půjde hlavně o kůrovcové dříví a souše,“ řekl Pavel Indra, ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR. Ve smlouvě jsou podstatná ustanovení o bezpečnosti práce a vlastní odpovědnosti samovýrobce při zpracování dříví.  V roce 2017 podnik zadal do samovýroby 169 tisíc m3, z toho tři tisíce m3 kůrovcového dřeva. Loni samovýrobci zpracovali ve státních lesích 241 tisíc m3 dřeva, z toho 38 tisíc m3 kůrovcového.

Novinkou Lesů ČR je nabídka prodeje už zpracovaného kůrovcového dříví. Podnik ho skladuje na 21 kalamitních lesních správách a čtyřech lesních závodech. „Každé fyzické a právnické osobě prodáme ročně maximálně 50 m3 dříví – tedy asi dvě naplněná nákladní auta. Nabídka je bez dopravy, nejde o štípané dříví,“ upozornil Josef Vojáček. Dříví vhodné pro výrobu paliva se skladuje dvoumetrové a delší, užitkové dřevo k pořezu pak čtyřmetrové a delší.  

Letošní ceník je zveřejněn na webových stránkách Lesů ČR.

V Hradci Králové 1. února 2019

Mgr. Eva Jouklová 

Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: 725 257 900

E-mail: eva.jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o 38,6 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
  • Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 1. 2. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:38