Agris.cz - agrární portál

Sněmovna podpořila úpravu kontrol zejména dovozu dřeva

31. 1. 2019 | ČTK

Sněmovna podpořila v dnešním úvodním kole novelu, která v souladu s předpisy Evropské unie upravuje postupy kontrol zejména dovozu dřeva a dřevařských výrobků. Předlohu posoudí zemědělský výbor. Předpisy EU míří na nezákonnou těžbu dřeva.

"Právní úprava chrání evropský trh před dřevem a dřevařskými výrobky, které pocházejí z nelegálních zdrojů. Vzhledem k tomu, že domácí producenti v drtivé většině případů respektují zásady udržitelného obhospodařování lesů, cílí především na dovoz z rizikových oblastí, například tropických, s vysokým podílem nelegálních těžeb," stojí v důvodové zprávě.

Poslankyně ODS Veronika Vrecionová navzdory tomu vyslovila obavy z dopadů na české podnikatele. "Mluvíme o osekávání byrokracie, každým návrhem ji ale zvyšujeme," uvedla. Podnikatelé podle ní pokládají návrh za nadbytečný.

Z výsledků dosavadních prověrek podle zdůvodnění novely vyplývá, že v Česku jsou nejrizikovější skupinou v souvislosti s nezákonnou těžbou dřeva a s jeho prodejem vlastníci lesa s výměrou do deseti hektarů.

Předloha například stanoví, že v případech, kdy nejsou splněny podmínky pro dovoz dřevařských výrobků, rozhodne celní úřad o zničení zboží. Za přestupky budou moci krajské úřady uložit vedle pokut i trest zákazu činnosti do jednoho roku.


Zdroj: ČTK, 31. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:16