Levné kuřecí maso chutná stále víc

Mražené kuřecí maso

Mražené kuřecí maso Zdroj: Blesk.cz

Kuřecí si vydobylo pozici nejpopulárnějšího masa na světě. Počet kuřat chovaných na farmách už převyšuje počet všech ptáků planety.

Chov kuřat a obchodování s jejich masem se staly velkým byznysem. Pomohl tomu zejména nárůst spotřeby kuřecího z důvodu jeho stabilně nízké ceny. Podle OECD konzumace jiných druhů masa, jako je hovězí nebo vepřové, dlouhodobě stagnuje. Naopak u kuřecího od devadesátých let vytrvale roste. Podle studie Carys Bennettové z Univerzity v Leicesteru citované týdeníkem Economist počet kuřat chovaných na farmách převyšuje počet všech ptáků na světě.

Milovníci levného kuřecího vděčí za příznivou cenu selektivnímu chovu i antibiotikům, díky kterým rostou opeřenci do stále větších rozměrů. V roce 1940 vznikla v Spojených státech soutěž, komu se podaří vypěstovat co největší kuře, jímž bude možné nasytit celou rodinu. Od té doby chovaná zvířata dost vyrostla.

Ze studie Martina Zuidhofa z Albertské univerzity v kanadském Edmontonu vyplývá, že se velikost kuřat za necelých padesát let více než ztrojnásobila. Průměrná váha 56denního kuřete činila v roce 1957 bez deseti deka jeden kilogram, v roce 2005 už to bylo 4,2 kilogramu.

Díky selektivnímu chovu a často i přidávání antibiotik do krmení dokážou farmáři vykrmit drůbeží jedince mnohem rychleji. Kuřata chovají v klecích s omezenou možností pohybu, díky čemuž vyžadují i méně krmení. Pro farmáře je také výhodnější chovat jedno velké kuře než dvě menší. Na produkci jednoho kilogramu masa dnes farmář potřebuje 1,3 kilogramu zrní, což je téměř o polovinu méně, než tomu bylo v roce 1985.

V návaznosti na nízkou cenu roste spotřeba kuřecího masa i v chudších zemích. Důsledkem toho se kuřecí stalo nejvíce obchodovaným masem na trhu.

Recepty s kuřecím masem >>>