Agris.cz - agrární portál

Slovensko má podle průzkumu nízký podíl potravin domácí produkce

23. 1. 2019 | ČTK

Jen čtyři z deseti potravinářských výrobků na pultech obchodů na Slovensku pochází z produkce slovenských firem. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK), která zároveň upozornila na zhoršující se bilanci slovenského zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty. Země z hlediska zastoupení potravin domácí produkce v prodejnách patří k nejhorším v EU.

"Nemůžeme s tím být spokojeni. Je ale iluzí hledat řešení ve 100procentním nebo 80procentním zastoupení domácích potravin," řekl dnes novinářům místopředseda SPPK Marián Šolty. Dodal, že cílem potravinářů je ve spolupráci s maloobchodem zvýšit podíl slovenských potravin v nabídce prodejen na 50 až 60 procent.

Podle šéfa Unie potravinářů Slovenska Stanislava Voskára Slovensko ve velkém dováží i běžné ovoce, zeleninu, maso a další výrobky, které dokážou vyprodukovat i slovenští zemědělci a potravináři.

Z hlediska původu nejnižší zastoupení na pultech obchodů mají právě zpracovaná zelenina, maso, ovoce, oleje, těstoviny z produkce slovenských firem. Naopak největší podíl mají slovenská vejce, med, mléko a minerální vody.

Podíl slovenských potravin v nabídce obchodů na Slovensku se v posledních letech výrazněji nezvyšuje, například v roce 2014 dosáhl necelých 39 procent.

Podle SPPK kvůli vysokému dovozu zahraničních potravin na Slovensko se země v této oblasti potýká se zhoršujícím se saldem zahraničního obchodu. Za prvních deset měsíců loňska se deficit obchodní bilance Slovenska se zemědělskými a potravinářskými výrobky prohloubil meziročně o čtvrtinu na téměř 1,4 miliardy eur (35,8 miliardy korun).

Slovenská koalice na konci loňska prosadila uvalení zvláštní daně na velké obchodní řetězce, které prodávají i potraviny. Výnos z nového odvodu chce stát použít například na podporu slovenských producentů potravin či na kompenzace vlivu globálních změn počasí na zemědělství.

Adrian Bobok hej


Zdroj: ČTK, 23. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:38