Agris.cz - agrární portál

Viscofan měl tržby 6,2 miliardy, nejvíc rostla střeva z kolagenu

22. 1. 2019 | ČTK

Firma Viscofan CZ z Českých Budějovic, která vyrábí umělá střívka pro masný průmysl, měla loni tržby 6,2 miliardy Kč, meziročně asi o 130 milionů nižší. Zisk EBITDA byl 870 milionů Kč, klesl oproti roku 2017 zhruba o sto milionů. Letos plánuje firma s 600 zaměstnanci tržby 6,3 miliardy a investuje 4,3 milionu eur (asi 110 milionů Kč). Loni nejvíc rostla výroba jedlého kolagenu. ČTK to dnes řekl jednatel Miloslav Kamiš.

Firma je součástí španělské skupiny Viscofan Group, největšího světového výrobce umělých střívek určených zejména pro masný průmysl, drží 32 procent světového trhu. Skupina s 4600 zaměstnanci měla loni obrat 800 milionů eur (asi 20,4 miliardy Kč). Hlavní loňskou akvizicí byla koupě firmy Globus Group v Austrálii a Novém Zélandu.

Zisk EBITDA 870 milionů Kč, proti plánu nižší o devět procent, pokládá Kamiš za velmi solidní. Výsledky loni ovlivnil kurz dolaru i konec intervencí ČNB. "První polovina roku byla slabší, než jsme čekali, ale v druhé půlce už všechny výsledky nad budget. A šlo nám více výrobků s nižší marží. Tlak na snižování cen je dost extrémní, náš segment neroste tak dvouciferným růstem, jako jsme byli zvyklí, konkurenční boj začíná být více vyhrocený," řekl jednatel.

Viscofan CZ vyrábí jedlá i nejedlá kolagenová a celofánová střívka, plastové i fibrousové obaly (fibrous je papírové střívko potažené viskózou, přičemž papír se vyrábí z vláken palmy abaka, střívko se používá hlavně na salámové aplikace). Nejvíc se firmě loni dařilo s jedlým kolagenem, jehož výroba vyrostla o deset procent; ročně vyrobí firma dvě miliardy metrů tohoto střívka. O podobná procenta stouply prodeje. V Evropě jsou klíčové země Polsko, Ukrajina, Rumunsko i Maďarsko.

Firma letos investuje asi 110 milionů, do robotizace a automatizace. Zmodernizuje technologie, zvětší kapacity. Další peníze dá do energetických úspor jako recyklace odpadních vod. Má již prvního robota.

Viscofan CZ má 600 zaměstnanců. Nová kolektivní smlouva je na dva roky: letos platy porostou od 4,5 do 12 procent, příští rok o inflaci plus jedno procento. Průměrná mzda dělníků je kolem 30.000 Kč, někteří mají i 40.000 Kč. Firma změnila odměňovací systém. "Posunuli jsme podstatně víc peněz do fixních mezd, stáhli jsme pohyblivou složku," řekl Kamiš. Nově mají všichni 25 dní dovolené. Roční náklady na zaměstnance jsou 400 milionů.

Firma se víc zaměřuje na střevo, které má uvnitř koření nebo chuť. Podle Kamiše je to hlavní trend. "Potřebuji výrobky, které mi pomůžou dělat maržovost, balancovat nárůsty mezd a nákladů," řekl. Střeva s kořením jsou určena pro měkké salámy jako debrecínská šunka s paprikou okolo.

Výrobky dodává Viscofan CZ do 115 zemí, jen tři procenta míří do ČR. Areál firmy zabírá 4,6 hektaru.

Václav Koblenc dr


Zdroj: ČTK, 22. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 10:49