Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj loni podpořil včelaře téměř dvěma miliony korun

15. 1. 2019 | ČTK

Zlínský kraj loni podpořil včelaře v regionu téměř dvěma miliony korun. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Více než dvěma stovkám začínajících i již zavedených včelařů přispělo hejtmanství na pořízení základního a doporučeného vybavení.

Hejtmanství přispívá včelařům prostřednictvím dotací na nákup vybavení od roku 2006. Loni mezi 203 z nich rozdělilo téměř 1,92 milionu korun. Začínajících včelařů podle krajské radní Margit Balaštíkové (ANO) díky podpoře v regionu přibývá. "Pozitivní dopad má také na celkovou úroveň kvality včelstev a na snížení výskytu moru včelího plodu," uvedla Balaštíková.

Dotační peníze byly určeny zájmovým včelařům ve věku minimálně 18 let, kteří mají trvalé bydliště ve Zlínském kraji. Přidělenou podporu 5000 až 10.000 korun mohli využít na pořízení základního vybavení, tedy nástavkových úlů se síťovaným dnem a rámkových přířezů nebo rámků, ale i na zakoupení doporučeného vybavení - včelařského kuřáku, rojáčku, rozpěráku, včelařského drátku, forem na sbíjení rámků, krmítek, mateří mřížky nebo ochranných pomůcek. Letos hodlá hejtmanství včelaře podpořit částkou 1,5 milionu korun.

Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u 80.000 druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné plodiny. Bez včel by vymizelo asi 20.000 druhů. Med a vosk dělá jen deset procent užitku, zbytek připadá na opylování přírodních a kulturních rostlin.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 11:53