Agris.cz - agrární portál

Povodí Moravy opravilo jez na Dyji ve Znojmě za 12 mil. Kč

11. 1. 2019 | ČTK

Státní podnik Povodí Moravy dokončil opravy památkově chráněného jezu na Dyji ve znojemské části Oblekovice. Práce trvaly tři měsíce, vyžádaly si 12 milionů Kč. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Téměř stometrový kamenný jez byl postaven v roce 1928, má dřevěnou trámovou konstrukci. Firma postupovala po třetinách. Jde totiž o jez, u kterého není možné vypustit jezovou zdrž, všechny práce tak musely být za plného průtoku. Opravované části proto museli dělníci nejdříve zajímkovat a odčerpat z nich vodu, aby se k jezu dostali.

"Oprava dopadla na výbornou ... Stavbu jsme převzali v řádném termínu bez vad a nedodělků. Opravený jez tak může nadále plnohodnotně plnit svoji funkci a navíc dokládat svědectví o schopnostech a důmyslnosti našich předků při stavbě vodních děl," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Kvůli opravě byl dočasně odstraněný sjízdný prvek pro vodáky, během dokončování oprav ho však dělníci znovu nainstalovali na původní místo.

Jez Oblekovice představuje historické technické vodní dílo, jedno ze soustavy jezů na řece Dyji sloužící pro zdejší mlýny. Jde o takzvané vzdouvací dílo pro náhon v Nesachlebech. Památkově chráněný je od roku 1958. Jez se nachází přibližně dva kilometry po proudu řeky Dyje od jezu u Louckého kláštera ve Znojmě. Je nízký, pevný, situovaný v oblouku ve směru vodního toku. Těleso jezu i podjezí tvoří kamenný zához, přelivná plocha jezu je tvořena plochými kameny, práh jezu je z kamene. Patří k nejstarším jezům v povodí řeky Dyje. Poslední komplexní opravy se uskutečnily v 70. letech minulého století.


Zdroj: ČTK, 11. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 10:07