Agris.cz - agrární portál

Tataři z polských Kruszynian protestují proti stavbě drůbežárny

11. 1. 2019 | ČTK

Tataři z vísky Kruszyniany na severovýchodě Polska protestují proti plánům na výstavbu velkokapacitní drůbežárny poblíž jejich obce. Informuje o tom na svých internetových stránkách deník Rzeczpospolita. Tataři se obávají, že velkochov bude zátěží pro životní prostředí a odradí turisty.

"Bude z toho spousta zápachu, co rozhodně nebude znamenat nic dobrého pro místní lidi ani pro ty, kdo sem přijíždějí," říká předseda místní muslimské obce Bronislaw Talkowski.

Obyvatel Kruszynian se zastal poslanec z opoziční Občanské platformy Robert Tyszkiewicz z parlamentního výboru pro národnostní a etnické menšiny. "Naší povinností je chránit Kruszyniany, které jsou v celé Evropě známé jako místo, kde žijí poslední polští Tataři," řekl. Obrátil se na ministerstvo životního prostředí s otázkou, co plánuje udělat pro to, aby tuto obec v Podleském vojvodství ochránilo. Připomíná, že jde o oblast, která není znečištěná průmyslem. Navrhuje, aby zde stát vyhlásil chráněné území.

O podnikateli, který drůbežárnu u Kruszynian chce postavit, se toho podle rp.pl mnoho neví. Působí prý v Bialystoku a pozemky vesnice koupil před více než deseti lety v době, kdy jejich cena byla nízká.

Tataři se v Kruszynianech, vísce čítající okolo 80 obyvatel, usadili v 17. století. Podle webu etnologia.pl žije v současnosti v Polsku 2500 až 3000 Tatarů. Při sčítání v roce 2011 se k tatarské národnosti přihlásilo 1916 lidí. Vyznávají sunnitský islám.


Zdroj: ČTK, 11. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:56