Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 10.1. 2019

11. 1. 2019 | Agris

Japonsko po 23 letech ruší zákaz dovozu hovězího masa z Británie

Japonsko po téměř čtvrt století zrušilo zákaz dovozu hovězího masa z Británie, který zavedlo v roce 1996 v souvislosti s nemocí šílených krav, neboli bovinní spongiformní encefalopatií (BSE). V předvečer návštěvy japonského premiéra Šinzóa Abeho v Londýně to oznámilo japonské ministerstvo zdravotnictví.

Za vratnou zálohu by PET lahve vracelo devět z deseti Čechů

Znovu se potvrzuje, jak jsou Češi vstřícní k třídění odpadu. Podle průzkumu by 86 procent zákazníků nosilo zpátky do obchodů plastové PET lahve, pokud by fungoval zálohový systém. Zálohu by si představovali ve výši tří nebo pěti korun za lahev, vyšší částku by byli ochotni zaplatit lidé s vyšším vzděláním a do 34 let věku.

Vědci vyvíjí informační systém pro předpověď stavu podzemní vody

Čeští vodohospodáři společně s vědci vyvíjejí informační systém umožňující předpověď stavu podzemních vod, jejichž zásoby jsou pro Českou republiku kvůli klimatickým změnám zásadní. Pracují i na vývoji účinnější a levnější technologie pro čištění odpadních vod.

MZe chce novelu zákona kvůli těžbě dřeva platnou od jara

Ministerstvo zemědělství očekává, že letos se bude těžit stejně či více dřeva, které je v českých lesích napadené kůrovcem. Jeho množství se odhaduje na 20 milionů metrů krychlových. Snahou je, aby novela zákona umožnila lesníkům výrazně efektivnější zásahy v napadených lesích než dosud.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 11. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 10:50