Agris.cz - agrární portál

Japonsko po 23 letech ruší zákaz dovozu hovězího masa z Británie

10. 1. 2019 | ČTK

Japonsko po téměř čtvrt století zrušilo zákaz dovozu hovězího masa z Británie, který zavedlo v roce 1996 v souvislosti s nemocí šílených krav, neboli bovinní spongiformní encefalopatií (BSE). V předvečer návštěvy japonského premiéra Šinzóa Abeho v Londýně to oznámilo japonské ministerstvo zdravotnictví.

Dovoz ale nebude uvolněn úplně, upozorňuje list Financial Times (FT). Zákaz nadále platí pro hovězí ze zvířat starších 30 měsíců a pro některé orgány, jako je například mícha, u nichž je velké riziko přenosu BSE.

Británii se až po několika desetiletích daří svět přesvědčit, že její hovězí maso je bezpečné a že zákaz dovozu nemá vědecké opodstatnění. Evropská unie zákaz zrušila v roce 2006, ale například Čína až vloni.

Zrušení zmíněných restrikcí podle FT jednak představuje dárek premiéra Abeho britské premiérce Therese Mayové, také je ale načasováno na okamžik, kdy se blíží odchod Británie z Evropské unie. Brusel uvalil restrikce na dovoz japonských potravin po havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě v roce 2011, upozorňuje FT.

Stejně jako Británie v případě BSE také Japonsko tvrdí, že konzumace potravin z Fukušimy a okolních regionů je bezpečná. EU loni část restrikcí zrušila, některé ale v platnosti zůstávají.


Zdroj: ČTK, 10. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:10