Agris.cz - agrární portál

Zemědělská půda v Británii prý kvůli brexitu výrazně zlevní

9. 1. 2019 | ČTK

Hodnota zemědělské půdy britských farem se v důsledku odchodu Británie z Evropské unie sníží zhruba o pětinu. Brexit, s nímž budou staženy dotace zemědělského sektoru, tak ukončí růst cen zemědělské půdy, který trval desítky let, napsal s odkazem na odhady expertů britský list The Guardian.

Podle poradenské společnosti Savills bude zemědělství nejvíce zasaženým sektorem na britském trhu rezidenčních a obchodních nemovitostí. Analytici Savills předpokládají, že v příštích pěti letech bude hodnota komerčních zemědělských ploch klesat tempem 3,6 procenta ročně. Cena hektaru půdy se sníží asi na 13.600 liber (asi 380.000 Kč) ze 17.300 liber z období před referendem o vystoupení Británie z EU. Pro srovnání - ještě v roce 1966 se cena pohybovala kolem 398 liber.

Evropské dotace představují v průměru 50 až 60 procent příjmu britských farmářů, přičemž v Severním Irsku je to 87 procent a ve Walesu 80 procent. Závislost na finanční podpoře se sektor od sektoru liší, u chovů hospodářských zvířat dosahuje 90 procent. Celkem dostává zemědělský sektor v Británii na evropských dotacích tři miliardy liber ročně.

Dotace, které se poskytují v závislosti na rozloze obdělávané půdy a které vláda podle dřívější zprávy listu The Guardian přislíbila dočasně dál vyplácet, budou od roku 2021 nahrazeny platbami zemědělcům a vlastníkům půdy za přínos životnímu prostředí. A to ať už jde o ochranu přírodních stanovišť, zlepšení ochrany před povodněmi nebo zvýšení kvality ovzduší a vody. Definitivní podoba dotací ale dosud není známa, což do podnikání v zemědělství vnáší značnou nejistotu.


Zdroj: ČTK, 9. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 12:13