Agris.cz - agrární portál

Vysadí desítky tisíc stromů

3. 1. 2019 | Denik.cz

Litomyšl - Následky vichřice na konci loňského roku byly v Nedošínském háji nedaleko Litomyšle obrovské. Kvůli narušení kmenů a kořenů museli lesní dělníci v minulých měsících vykácet zhruba 600 stromů.

Po několika jednáních s představiteli kraje a ochránců přírody se v uplynulých dnech konečně podařilo tyto ztráty zacelit. „Vysadili jsme tam 1200 olší, 2400 dubů a 200 jilmů, ale samozřejmě bude trvat, než se místo zazelená,“ řekl k nápravě škod způsobených vichřicí Petr Novák, vedoucí Městských lesů Litomyšl.

Oproti prvním předpokladům je to o 200 stromů více. Nedošínský háj však ani po vysazení takového množství zeleně nebude vypadat jako před kalamitou. Na požadavek ochranářů budou v lokalitě zanechány některé popadané větve a kmeny kvůli zachování tamní biodiverzity, protože v háji žijí drobní živočichové a hmyz.

Připravuje se také dokončení oplocení, které má chránit sazenice před poškozením divokou zvěří. Někteří občané upozorňovali na neutěšený stav oblíbeného výletního místa a také na laxní počínání města ve vztahu k místu. Odstranění následků vichřice však nebylo jednoduché.

„Práce na obnově známé litomyšlské přírodní památky komplikoval jednak stav stromů, ale také rozmáčená půda. Většinu prací proto museli lesníci dělat v době, kdy byla zemina promrzlá,“ sdělil tiskový mluvčí města Michele Vojáček.

OSÁZÍ I DALŠÍ LOKALITY

Pod palbou kritiky byla radnice i za vykácené stromy v areálu Černé hory. „Dělo se tak kvůli napadení některých stromů kůrovcem, dřevo se tam ale těžilo i kvůli zajištění bezpečnosti chodců a motoristů, na které by při poryvech větru mohly spadnout větve či celé stromy,“ podotkl mluvčí. V této lokalitě dělníci vysadí 6500 sazenic listnáčů, jde především o duby, ale také o buky, jilmy a třešně.

„V celém našem majetku budeme sázet asi 45 tisíc stromků,“ dodal Petr Novák.


Zdroj: Denik.cz, 3. 1. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:24