Agris.cz - agrární portál

Zákazníci mají raději korek, vinaři od něj ustupují pomalu

13. 12. 2018 | ČTK

Přestože řada vín vyrobených na Moravě a Česku by mohla klidně putovat k zákazníkům uzavřená v lahvích se šroubovacím uzávěrem, stále je přes 80 procent naplněných lahví uzavíráno dražším korkem. Důvodem je nedůvěra zákazníků, kteří mají šroubovací a plastové uzávěry spojené s levnými víny spíš horší kvality. Upozorňují na to zástupci Vinařské unie.

"Z vinařských výzkumů vyplývají nezpochybnitelné výhody šroubovacího uzávěru, který se doporučuje především pro vína, u kterých chceme dlouhodobě zachovat svěžest a nechceme, aby v lahvi už více zrálo. Dalo by se říci, že pro mnoho vín, která se v České republice vyrábí, by šroubovací uzávěr byl tím nejvhodnějším řešením," uvedl prezident unie Ondřej Beránek.

I přesto je šroubovací uzávěr použitý jen u necelé pětiny lahví s vínem. Důvodem je to, že čeští zákazníci, kteří většinu domácí produkce vypijí, zatím nemají ke šroubovacím uzávěrům důvěru a mají je spojené s nejlevnějšími a nepříliš kvalitními víny. Přitom tato rovnice už dávno neplatí.

Vinaři se shodují, že korek sluší zejména vínům určeným k archivaci a vínům červeným. "Osobně bych u střední a vyšší třídy vín pod šroub nedoporučoval Ryzlink rýnský a většinu červených vín. Tam patří korek," řekl předseda představenstva Znovín Znojmo Pavel Vajčner.

Podle Radomíra Balouna, ředitele Vinařství Baloun, patří budoucnost plastovým a šroubovým uzávěrům. "Velmi kvalitní, a tedy i drahé korkové zátky patří pro dražší vína, například typu barrique, ať již červená či bílá, kde to má své opodstatnění. Zákazník u těchto vín nemá problém drahou zátku zaplatit v ceně vína," konstatoval Baloun.

Naopak vína mladá, růžová a klarety, u kterých je zapotřebí hlavně uchovat svěžest, je ideální uzavírat v lahvích se šroubovým, plastovým či skleněným uzávěrem. Vinaři očekávají, že podíl šroubovacích uzávěrů na trhu se bude postupně zvyšovat, vývoj ale bude pozvolný, protože se musí vypořádat s nedůvěrou domácích konzumentů.

ska jpt


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:08