Agris.cz - agrární portál

Ledový čaj Dobrá voda míří pod značku Toma, ta je na prodej

12. 12. 2018 | ČTK

 Karlovarské minerální vody musí převést výrobu ledového čaje Dobrá voda do závodu Toma, výrobek přejmenovat na ledový čaj Toma a celý závod Toma připravit k prodeji. Tuto podmínku stanovil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby mohly KMV koupit českou i slovenskou pobočku PepsiCo a přitom nenarušily hospodářskou soutěž. ČTK to zjistila z rozhodnutí, které dnes ÚOHS zveřejnil na svých internetových stránkách. Generální ředitel konkurenčních firem Ondrášovka a Karlovarská Korunní Libor Duba upozornil, že v rozhodnutí není definováno, dokdy musí KMV závod prodat. Podle generálního ředitele Kofoly pro ČeskoSlovensko Daniela Buryše nebyly v rozhodnutí zveřejněné závazky prodávané firmy, podmínky prodeje jsou zastřené obchodním tajemstvím.

Karlovarské minerální vody podmínku antimonopolního úřadu akceptovaly. "Přesun výroby ledového čaje neovlivní celkovou produkci závodu Dobrá voda a nebude mít dopad ani na zaměstnance, kteří zde pracují. Ani naši spotřebitelé nepřijdou o svůj oblíbený výrobek, budou si jej moci i dále vychutnat, ač pod jiným jménem. Pro pokračování podniku Toma zajistíme dobré podmínky," uvedl dnes generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

Podle Duby není v rozhodnutí definovaný způsob prodeje. Není tak podle něj ošetřené to, že by po čase, pokud odštěpenému závodu klesnou tržby, si ho nemohly Karlovarské minerální vody znovu koupit, jako tomu udělaly u Hanácké kyselky. "Součástí odprodeje není obchodní značka Toma - pouze licence, což bude mít na hodnotu případné koupě zásadní vliv," dodal Duba. Ondrášovka by měla o závod teoreticky zájem, je však podle něj nutné ještě prozkoumat podmínky licencí. Cenu závodu odhadl na nižší stovky milionů korun.

Úřad o podmíněné fúzi rozhodl už na konci října. "Spojení soutěžitelů vzbuzovalo vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže plynoucí z rozšíření aktivit skupiny KMV při výrobě a velkoobchodním prodeji značkových neochucených a ochucených vod a značkových RTD (ready-to-drink) čajů," uvedl tehdy předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Duba kritizoval i délku času, který před zveřejněním rozhodnutí uplynul. Firma za posledních 41 dní několikrát vydání rozhodnutí se závazky urgovala, naposledy toto pondělí. Na postup úřadu podala firma stížnost.

"Fúze byla povolena v říjnu, to bereme jako skutečnost. Dnešní opožděné zveřejnění závazků mnoho světla nepřineslo. Slovní spojení 'obchodní tajemství', tedy 'nebude zveřejněno', je v závazcích uvedeno 41krát. Jinými slovy, závazky zveřejněny nebyly. Úsměvné. Smutné," sdělil ČTK šéf Kofoly Buryš. KMV podle něj mají před prodejem Tomy do ní částečně investovat, podmínky prodeje jsou ale také zastřené obchodním tajemstvím. "Ocenění prodávaného podniku bude velmi náročné. Značka Toma se skládá z džusů, které KMV prodat nemusí, vody a ledových čajů teprve v příštím roce uvedených na trh. Budování značky Toma spoluvlastněné přímým konkurentem bude pro nabyvatele velkým oříškem," dodal Buryš.

V transakci, kterou ÚOHS posuzoval, šlo o nákup jak české, tak slovenské pobočky PepsiCo a také o maďarská aktiva společnosti nadnárodní skupiny PepsiCo Inc. Slovenské a maďarské úřady již dříve fúzi povolily, ÚOHS však zjistil, že spojením firem by získaly KMV převahu na trhu s ledovými čaji. Proto podmínkami stanovil, že musí výrobu tohoto segmentu pod vlastní značkou omezit.

Skupina KMV, kterou vlastní italská rodina Pasquale, je největším výrobcem minerálních a pramenitých vod ve střední Evropě. V Česku vyrábí vedle minerální vody Mattoni pramenitou vodu Aquila a minerální vody Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka. Své produkty vyváží do 20 zemí. KMV mají 11 závodů, z toho sedm v ČR. Pracuje pro ně 2400 zaměstnanců a mají obrat kolem 12,5 miliardy korun.

Česká PepsiCo se loni po dvou letech ve ztrátě dostala do zisku 654.000 korun. Tržby jí vzrostly meziročně o 355 milionů na 2,75 miliardy Kč.

ska drh jpt


Zdroj: ČTK, 12. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 09:54