Agris.cz - agrární portál

O zlatý pohár Pivex bude soutěžit 50 značek piv od 13 výrobců

7. 12. 2018 | ČTK

Výrobci přihlásili do 27. ročníku soutěže balených piv Pivex 50 vzorků ze 13 českých průmyslových pivovarů. Je to o tři méně než loni. První kolo degustací začalo dnes ráno v Brně, druhé je naplánované na poslední lednový den. Pořadatelé soutěže to dnes oznámili novinářům.

Stejně jako v předcházejících ročnících soutěže je nejvíce vzorků v kategorii světlý ležák, kam pivovary přihlásily 19 značek, své zástupce mají mimo jiné pivovar Bernard, loňský vítěz Zubr i Plzeňský Prazdroj.

"Prazdroj už tradičně do soutěže nepřihlašuje Pilsner Urquel, protože jde o pivo natolik typické, že by je degustátoři bez problémů odhalili," upozornil za pořádající agenturu SNIP Jiří Morávek.

Vlastní kategorii mají i světlá výčepní piva, nealkoholická piva, tmavá piva a míchaná piva.

Certifikovaní degustátoři hodnotí vzorky anonymně, označené jsou pouze kódy. Vzhledem k tomu, že většina degustátorů jsou sládci ze soutěžících pivovarů, systém jim přiděluje vzorky tak, aby nehodnotili vlastní produkci. Hlavními hodnotícími kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz a případně hořkost. Konečný výsledek je určen součtem hodnot z obou kol.

"Dvoukolové hodnocení a časový odstup mezi prvním a druhým kolem má prověřit stálost kvality vzorků," dodal Morávek.

Vyhlášení výsledků zlatého poháru Pivex je naplánováno na 26. února. Ve stejný den se bude už od rána konat šestý ročník soutěže sudových piv zlatý soudek Pivex. Tam soutěží odděleně průmyslové pivovary a minipivovary a soutěž je otevřená i pro výrobce ze Slovenska. Pořadatelé očekávají, že do této soutěže se přihlásí podobný počet vzorků jako loni, kdy jich degustátoři hodnotili 49.

V předcházejícím ročníku se stal šampionem Zlatého poháru Pivex Zubr Grand z Přerova, který zvítězil i mezi světlými ležáky. Zlatý soudek mezi průmyslovými pivovary vyhrál Velkopopovický kozel 11, v kategorii minipivovarů zvítězil Karpat Dream Lager 12 od slovenského Řemeslného pivovaru Karpat z Hrnčiarovců nad Parnou.

 

Veronika Skálová hj


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 18:59