Agris.cz - agrární portál

Kolínská čokoládovna před Vánoci už vyrábí čokoládu na Velikonoce

5. 12. 2018 | ČTK

Kolínský výrobce cukrovinek CHOCOLAND vyrábí již od září čokoládové figurky a vajíčka určené pro valentýnský a velikonoční trh. Vajíčka, zajíčci a další duté figurky se budou vyrábět až do února. Brzy na jaře je pak zase vystřídá výroba vánočního sortimentu. Na výrobu sezonních čokoládových figurek spotřebuje firma zhruba 450 tun čokolády, vyrobí z ní miliony figurek, vánočních adventních kalendářů a tradičních kolekcí, řekl ČTK generální ředitel firmy Pavel Mráz.

Výrobě čokoládových produktů nejen na Vánoce, Velikonoce nebo Valentýna se firma věnuje zhruba osm let. Kromě dutých figurek vyprodukuje CHOCOLAND ročně tři miliony adventních kalendářů. "Čokoládové figurky a adventní kalendáře jsou naše nejsilnější exportní komodita," řekl Mráz. Podle něj míří téměř polovina sezonní výroby CHOCOLANDu za hranice. Firma vyváží do 27 zemí světa, mimo jiné i do Jižní Koreji, Severní a Jižní Ameriky nebo na Nový Zéland.

Vánoční produkce tvoří zhruba dvě třetiny výroby a zbylou třetinu pokrývá velikonoční a valentýnská výroba. CHOCOLAND vyrábí vlastní značkové výrobky, ale věnuje se i výrobě privátních značek. Kromě sezónní výroby vyrábí kolínská firma také produkty, které k městu patří historicky. Podle Mráze má firma jediný sojový mlýn v České republice, vyrábí se tady také sójové tyčinky a kmeny. "Ročně zpracujeme 2500 až 3000 tun sójových bobů. Část zpracováváme sami a část dodáváme velkým nadnárodním společnostem pro jejich vlastní výrobu," řekl Mráz.

V Česku se podle něj spotřebují miliony sójových tyčinek ročně, jedná se ale zároveň o produkt, který je těžko uchopitelný pro export. "Sójový suk je tradiční česká a slovenská záležitost," řekl Mráz.

V Kolíně se historicky vyrábí také arašídový krém. Podle ředitele se 99 procent arašídových krémů všech značek vyrábí právě v CHOCOLANDu. Dále firma vyrábí polevy. Část produkce polev využívá pro svou potřebu a část dodává do potravinářského průmyslu, jako polotovar k dalšímu využití.

V loňském roce CHOCOLAND investoval 33 milionů korun do nových technologií ve výrobě. "Pořídili jsme mimo jiné novou linku pro výrobu adventních kalendářů a na balení šedesátigramových figurek jsme koupili nejmodernější baličku z Německa, a nyní tak v kvalitě balení přesahujeme většinu našich konkurentů," řekl Mráz. V současnosti je CHOCOLAND při plném provozu schopen zabalit až 16.000 kusů 12,5 gramových figurek za hodinu. Další miliony korun chce firma investovat i v příštích letech.

Kolínská čokoládovna CHOCOLAND a.s. začala fungovat v roce 1894, kdy zahájila výrobu kávové náhražky - cikorky. Novodobá historie podniku je spojena se společností Chocoland, jež do kolínského závodu přenesla právě výrobu čokoládového sortimentu. Chocoland je stoprocentně českou společností a aktuálně zaměstnává přes 200 lidí.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 22:25