Agris.cz - agrární portál

Prazdroj dokončil opravu památkově chráněné brány z roku 1893

5. 12. 2018 | ČTK

Plzeňský Prazdroj dokončil čtyřměsíční opravu památkově chráněné Jubilejní brány v Plzni z roku 1893, která je považována za hlavní symbol českého pivovarnictví. Poslední oprava brány, jejíž spodní část je ze štěnovické žuly a horní z hořického pískovce, se odehrála před 18 lety.

"Nejdřív jsme provedli průzkum a určili hlavní poškození. Byly způsobeny klimatem, ale byly tu také stopy konce války z bombardování Plzně," řekl ČTK plzeňský sochař a restaurátor Jaroslav Šindelář.

Některé části brány chyběly, některé byly narušené trhlinami a byly znečištěné. Restaurátoři vše očistili, zpevnili a staticky zajistili. Žulu čistili razantněji, u pískovce postupovali opatrně pomocí regulované páry.

"Tak, aby se zachovalo co nejvíc původní hmoty, aby nedošlo k dalším ztrátám," uvedl Šindelář.

Brána je deset let kulturní památkou, opravu tedy kontroloval Národní památkový ústav i památkáři města. Poškozený pískovec nahradili umělým kamenem, minerální směsí, která věrně imituje jeho barevnost i strukturu. Části kryté římsami se zachovaly v téměř původní podobě, ale části třeba na atice, vystavené srážkám a větru, byly silně poškozené a do některých už byly dříve vložené nové části.

"Museli jsme najít nějakou harmonii, aby měl objekt jednotnou fazonu," uvedl restaurátor. Hodně zčernalé části restaurátoři nevyčistili jako čerstvý kámen. Přiznali tak přirozenou patinu, což je součást estetické tváře památky.

Základní kámen brány byl položen 5. října 1892, dokončena byla o rok později. Od roku 1926 je součástí ochranné známky piva Pilsner Urquell. "Původní stavba má mimořádnou kvalitu. Dokonce i vybíraná surovina, speciálně na sochařská díla, která jsou na dobu vzniku velmi dobře zachovalá," řekl Šindelář.

Autorem novorenesanční stavby je plzeňský stavitel a právovárečník Emanuel Klotz, který velkou část života působil ve vedení Měšťanského pivovaru. Inspirací byla Porta Gemina z chorvatské Puly výjimečná dvěma oblouky. Vrchol brány tvoří kamenné sousoší nazvané Pivovarnictví, na okrajích stojí dva půllitry piva. V polovině listopadu vložil pivovar pod sousoší schránku s fotografiemi, etiketami, novinami a dopisy pro budoucí generace a sklenici speciálního ležáku.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:13