Agris.cz - agrární portál

V Nepomuku se po 85 letech začalo vařit pivo Zlatá kráva

4. 12. 2018 | ČTK

V Nepomuku na náměstí se dnes otevřel farmářský minipivovar Zlatá kráva. Po 85 letech se tak ve čtyřtisícovém městě na Plzeňsku začalo znovu vařit pivo. Původní pivovar obnovila místní rodina Sochorových, která tam do dvou let plánuje v bývalé varně z roku 1870 ještě otevření Nepomuckých pivních lázní. ČTK to řekl Radovan Sochor, který ve stejném bloku domů nad náměstím otevřel v roce 2002 Švejk restaurant U Zeleného stromu a o čtyři roky později hotel s velkým divadelním sálem, víceúčelové hřiště, malé zemědělské muzeum a zařízení pro turisty a cykloturisty.

Pivovar stál přes 12 milionů korun. Ležácké sklepy a spilka jsou přesně podle plánů z roku 1910 ve sklepích původního pivovaru v areálu nazvaném U Zeleného stromu. "Jde o celou jednu terasu v horní části nepomuckého náměstí," uvedl Sochor. Soukromý pivovar v Nepomuku, který byl ve stejné budově, jako je nyní obnovený provoz, začal vařit v roce 1870. Fungovat přestal v roce 1932, přičemž poslední rok vyrobil 3200 hektolitrů piva. Stejný objem plánuje vyrobit i nový průmyslový minipivovar. První rok vyrobí 1000 hektolitrů. Ceny piva budou srovnatelné s velkými konvenčními výrobci. Za půllitr desítky zaplatí lidé 29 Kč.

V nabídce budou trvale čtyři druhy piv - hlavně dvanáctka a desítka, tedy plnotučná a polotučná Zlatá kráva - a dále speciální druhy svrchně kvašených piv typu IPA a APA (Indian Pale Ale a American Pale Ale), které ponesou názvy Farma a Traktor. Na svátky firma připravila čokoládové pivo z kakaových bobů. "Jsme připraveni zásobovat okolí i celou ČR. S pár restauracemi už máme dohody," uvedl Sochor. Pivovar nemá restauraci, ale jen šalandu, tedy místnost a prostor pro sládka, kde nabízí a prezentuje svá piva. Lahvuje je také do obalů 0,7 litru.

Rekonstrukce trvala přesně rok. "Myšlenka vznikla už na začátku v době, kdy jsme koupili tento areál, tedy v roce 2002. Restauraci jsme otevřeli přesně před 16 lety 3. prosince," uvedl Sochor. Celá terasa nepomuckého náměstí už je podle něj dobudovaná.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 4. 12. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 12:44