Agris.cz - agrární portál

Vojenské lesy finišují s rekordní obnovou lesů, letos vysadili 20 milionů sazenic stromů, většinu listnáčů

30. 11. 2018 | Vojenské lesy a statky ČR

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v letošním roce vysadí rekordní počet sazenic lesních dřevin. V šesti unikátních lesních lokalitách ve správě státního podniku bude do konce roku růst přes 20 milionů nových stromků, což je dvakrát více než státní podnik sázel v uplynulých letech. Dvě třetiny sazenic přitom tvoří listnaté, často v českých lesích méně obvyklé, dřeviny. Masivní zalesnění, které nemá v devadesátileté historii státního podniku obdoby, spustily Vojenské lesy v rámci boje s důsledky klimatických změn.

Ve čtyřech přírodních lokalitách v Čechách a dvou na Moravě právě dokončují lesníci VLS zalesňovací práce, které mají obnovit lesní porosty zdecimované abnormálním suchem posledních let. Již loni naplánovali zalesňovací práce, které nemají v historii Vojenských lesů obdoby co do objemu, ale také druhové skladby vysazovaných dřevin. 

Drtivá většina sazenic  byla vysazena v kalamitou nejpostiženějších oblastech, tedy na moravských lesnických divizích VLS, které spravují lesy ve vojenských újezdech Libavá na Olomoucku a Březina na Vyškovsku. Celkem zde do konce roku přibude 16 milionů stromků. Ve výsadbě zde dominují listnaté dřeviny, především buk, dále pak dub, klen, lípy, olše, ale i méně obvyklé dřeviny jako osika nebo jeřáb, které tvoří celkem dvě třetiny letošní obnovy lesů.

„Na změnách ve prospěch druhově pestrých porostů, které budou lépe odolávat klimatickým změnám, výkyvům počasí i vlivům dalších škodlivých činitelů, postupně pracujeme 25 let. V současné kalamitní situaci však dojde k výraznému urychlení změn druhové skladby, bohužel však za cenu značných ekonomických ztrát a rozsáhlých, byť dočasných, změn na tváři krajiny,“ řekl ředitel VLS Petr Král.

Státní podnik podle ředitele Krále v minulých letech rekordních ekonomických výsledků vytvářel rezervy pro řešení mimořádných situací. Zvýšené pěstební náklady ve spojení s poklesem cen dříví na globálních trzích se však promítnou významně do ekonomických výsledků VLS.

„Drtivá většina umělé obnovy již byla realizována v prvním a třetím kvartále roku, nyní práce dokončujeme. Naší prioritou je plochy co nejdříve obnovit a zkrátit tak dobu, po kterou není půda chráněná proti vysychání,“ dodal výrobní náměstek VLS Libor Strakoš.

Vojenské lesy a statky ČR jsou státním podnikem s 90. letou tradicí. Celkem spravují přes 126 tisíc hektarů lesních pozemků v šesti lesních lokalitách v současných nebo bývalých vojenských újezdech (VÚ). Jedná se o bývalý výcvikový prostor v Brdech (nyní CHKO), Boletice na Šumavě, VÚ Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku, severočeské Ralsko a moravské vojenské újezdy Březina (Vyškovsko) s Libavou (Olomoucko). Lokality ve správě VLS patří k nejzachovalejším lesním celkům v celé Evropě.

Vedle lesnictví se státní podnik zabývá také myslivostí, ekologickým zemědělstvím a rybářstvím. Zároveň pro resort obrany VLS zajišťují služby v oblasti ostrahy a úklidu objektů. V posledních letech se podnik v souvislosti se strategií otevírání vojenských oblastí veřejnosti také stále více zaměřuje na rozvoj a podporu turistického ruchu v regionech, kde působí.

Kontakt: Jan Sotona, tiskový mluvčí, tel.: 777 723 593, e-mail: jan.sotona@vls.cz

 


Zdroj: Vojenské lesy a statky ČR, 30. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:07