Agris.cz - agrární portál

České pobočce Mars rostou tržby, přesto prohlubuje ztrátu

30. 11. 2018 | ČTK

Tržby za zboží u prodejce čokoládových tyčinek Mars Czech loni meziročně vzrostly o 5,8 procenta na 2,34 miliardy korun. Přesto firma prohloubila ztrátu na 17,3 milionu korun oproti 300.000 korunám v předloňském roce. Důvodem jsou mimo jiné organizační změny. Společnost o tom informuje ve své výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Firma prodává výrobky například pod značkami Mars, Snickers nebo Pedigree. Předloni přesunula pod pobočku zaměstnance ze společnosti Wrigley.

Pod společnost patří krmiva pro zvířata značek Pedigree, Whiskas, Kitekat, Chappi, Dreamies nebo Sheba. "V segmentu krmiva pro zvířata klesla (společnost) v prodejní hodnotě především kvůli silnému konkurenčnímu tlaku a sníženému počtu propagačních cen oproti předchozím letům," píše se v dokumentu. Ztrácela například značka Chappi.

Oproti tomu prodej čokoládových cukrovinek, žvýkaček a ostatních cukrovinek posiloval. U žvýkaček díky propagaci Orbitu a Airways v médiích společnost překročila své stanovené cíle. Podobně tomu bylo i u čokolád značek Snickers, Twix a M&M´s.

"V oblasti hlavního jídla jsme pokračovali v dosavadní podpoře rýže a omáček značky Uncle Ben´s a ve snahách o upevnění pozice značky Dolmio. Firma začala loni prodávat v síti Tesco nový produkt "Ready to Heat", letos by měl být distribuovaný i do dalších řetězců.

Za vykázanou ztrátou stojí podle firmy organizační změny, kvůli kterým rostly náklady na mzdy a za služby, například u informačních technologií, poradenství nebo služby spolupracovníků vysílaných jinými organizačními jednotkami firmy. "Dalším důležitým elementem hospodářského výsledku je účetní amortizace oceňovacího rozdílu k nabytému majetku ve výši 68 milionů korun," dodává zpráva, podle které je likvidita společnosti nadále na dobré úrovni.

Letos chce firma růst u svých hlavních značek žvýkaček a čokoládových cukrovinek, v oblasti krmiv si chce polepšit.

Společnost, která spadá pod koncern Mars Incorporated s ústředím v McLean v americké Virginii, loni v ČR zaměstnávala 193 lidí, předloni jich bylo 194.

Začátky firmy spadají do roku 1911, kdy ve městě Tacoma ve státě Washington Frank C. Mars vyrobil ve své kuchyni první cukrovinky.

drh gcm


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 17:46