Agris.cz - agrární portál

Mráz si vybíral vinohrady. První vinaři už sbírali hrozny na "ledovku"

30. 11. 2018 | Denik.cz

Přivstali si a ve čtyři hodiny ráno vyrazili s nůžkami do vinic. První jihomoravští vinaři ve čtvrtek sbírali hrozny na ledové víno. Teplota totiž místy klesla pod potřebných minus sedm stupňů Celsia. Tedy hranici danou vinařským zákonem. „Mráz nás trochu zaskočil, ale zvládli jsme to a ledové hrozny jsou již na lisu,“ uvedl ředitel David Šťastný Chateau Valtice.

Zaměstnanci tohoto vinařství z Břeclavska sbírali hrozny odrůdy Ryzlink vlašský kousek od Pálavy v okolí obce Dolní Dunajovice. „Zmrzlých hroznů bylo kolem čtyř tun. Teď je budeme dva až tři dny šetrně lisovat, abychom z nich dostali to nejlepší,“ dodal Šťastný.Počasí ve čtvrtek přálo jen některým vinařům. Lidé z vinařství Sing Wine situaci monitorovali přímo ve vinici ve Velkých Bílovicích, nakonec sběr odložili. „Až kolem šesté ráno se teplota dostala k minus sedmi stupňům, ale ne na tak dlouho, aby hrozny dostatečně zmrzly,“ popsal sklepmistr Aleš Tetur.Ceněná ledová vína jsou charakteristická výrazným aroma, vysokým zbytkem cukru a nižším obsahem alkoholu.

 

Autor: Přemysl Spěvák


Zdroj: Denik.cz, 30. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:16