Agris.cz - agrární portál

Šlechtitelská VESA eviduje vyšší poptávku pěstitelů po sadbě z ČR

29. 11. 2018 | ČTK

VESA Velhartice, jeden ze dvou největších českých šlechtitelů brambor, registruje vyšší poptávku pěstitelů po kvalitní české sadbě. Je úspěchem, že se firmě daří držet stejný podíl ploch osázených českou sadbou, protože nabídka silných zahraničních firem, zejména nizozemských a německých, je obrovská, řekl ČTK ředitel společnosti Viktor Kopačka. VESA se snaží dodávat hodně do zahraničí, kam už směřuje asi třetina její sadby.

"Jde o naše odrůdy. Pěstujeme jich 24," uvedl. VESA vyšlechtila od roku 1957 přes 40 českých odrůd brambor, z toho polovinu od roku 2000. Vyšlechtění jedné odrůdy trvá 11 let, dostat se s ní na trh pak pět let. Výše položené Velharticko má výhodu nižšího výskytu mšic a viróz.

"Určitě se zvyšuje zájem o naší sadbu," uvedl Kopačka. Češi měli před rokem 1990 asi 80 procent trhu, teď 20 až 25 procent. "Trh je obsazený, těžko se tu rozšiřujeme. Snažíme se hodně dodávat do zahraničí," uvedl. Největší plochy má firma v Polsku a na Slovensku. V Německu je to po změně obchodních partnerů složitější, podobně v Turecku a Pákistánu. VESA by se ráda dostala do Ruska, kde už byla, ale nyní je to komplikované vinou sankcí, i když Nizozemsko a Německo tam vyvážejí.

Podle Kopačky je lepší, když má český pěstitel českou sadbu. "Je vyšlechtěná pro naše podmínky i chutě. A máme výnosné odrůdy, které jsou na špičce," uvedl. Sadba je levnější než od nizozemských a německých firem, které mají v ČR silná zastoupení.

Ve zkouškách má nyní VESA další čtyři křížence, z nichž dva budou registrované na jaře 2019. Jde o vůbec první odrůdu na lupínky a hranolky, další je na škrob. Škrobové odrůdy jsou nyní v kurzu. Jejich pěstování je jednodušší. Farmář je sklidí a dostane hned od škrobárny peníze, kdežto konzumní odrůdy musí přetřídit, uskladnit, zabalit a pak teprve prodat. "A cena hodně kolísá. Jsou roky, kdy nepokryje náklady," uvedl. Firma, v níž se šlechtění brambor věnuje 12 lidí, pracuje také na křížení brambor s fialovou a červenou dužninou.

VESA sama produkuje ročně kolem 1000 tun sadbových brambor a další u smluvních množitelů. Má roční obrat 50 až 60 milionů korun, výroba brambor tvoří dvě třetiny, zbytek mléko a maso. Hospodaří na 400 hektarech, z toho na 120 ha vlastních a zbytek má pronajatých. Letošní pokles jejich výnosů vinou sucha byl do 15 procent, zatímco u konzumních a škrobárenských 25 až 30 procent. Ceny sadby na rozdíl od brambor do obchodů příliš nekolísají.

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:23