Agris.cz - agrární portál

Rybáři dezinfikují rybník Buňkov vápnem

21. 11. 2018 | ČTK

Dno vypuštěného rybníka Buňkov na Pardubicku během tohoto týdne pokryje nehašené vápno. Působí jako dezinfekce proti herpes viru, kterým se nakazily ryby v rybníce. V říjnu museli rybáři chov zlikvidovat. ČTK to dnes řekl Josef Kratochvíl z rybářského svazu Přelouč.

Na zavápnění dna si najali rybáři odbornou firmu s vrtulníkem. Na 54 hektarů, což je rozloha rybníka, použijí 160 tun vápna. Do helikoptéry se vejde 1000 kilogramů, musí tedy vzlétnout 160krát. Vápnění dna rybníka potrvá několik dní.

"Dolaďujeme detaily, práší se tady, jako když chumelí. Máme to tu zabezpečené, osazené zákazy vjezdu. Vápno působí jako dezinfekce i 15 let. Do jara se nechá rybník vymrznout, pak ho zase napustíme," řekl Kratochvíl.

Rybáři vylovili velký rybník Buňkov a dva menší v okolí už v říjnu. Nakažené ryby museli usmrtit ve speciálních kontejnerech a poté nechali zlikvidovat v kafilerii. Virem se mohou nakazit kapři nebo japonští koi kapři, ostatní ryby mohou být přenašeči viru. Lidé se jím nakazit nemohou.

Nákaza se do rybníka nejspíš dostala od okrasných ryb, které tam někdo vypustil. Škody rybářům zpětně zaplatí ministerstvo zemědělství. Dezinfekce rybníka bude stát odhadem kolem milionu korun. Dalších pět až šest milionů korun jsou škody způsobené likvidací chovu, v Buňkově byly tříleté ryby, které už byly dostatečně velké a určené pro trh.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 19:37