Agris.cz - agrární portál

Soud EU: Chuť potraviny nelze chránit jako autorské dílo

14. 11. 2018 | ČTK

Chuť potraviny nemůže být chráněna autorským právem, není totiž možné ji přesně a objektivně identifikovat, rozhodl dnes evropský soud. Soudní dvůr EU došel k závěru, že vzhledem k pouze subjektivním možnostem chuť potraviny přesně určit ji není možné pokládat za "dílo" chráněné podle autorského práva.

Soud svým rozhodnutím odpovídá na otázku jednoho z nizozemských soudů, ke kterému se dostal spor mezi dvěma nizozemskými potravinářskými firmami. Jedna z nich tvrdila, že chuť její pomazánky se smetanovým sýrem a čerstvými bylinkami je dílem chráněným autorským právem, a že druhá firma se proto má zdržet výroby a prodeje svého velmi podobného výrobku.

Unijní soud dnes uvedl, že jako "dílo" chráněné autorským právem lze podle evropských pravidel kvalifikovat předmět, který je originálním duševním výtvorem a který má své "vyjádření". Chráněna totiž mohou být právě tato konkrétní vyjádření nějakého nápadu, a ne "myšlenky, postupy, způsoby fungování nebo matematické pojmy jako takové".

Soudní dvůr upřesnil, že například na rozdíl od literárního, malířského, filmového či hudebního díla, které je přesným a objektivním vyjádřením, spočívá identifikace chuti potraviny zásadně na pocitech a chuťových prožitcích, které jsou subjektivní a proměnlivé.

Tyto pocity a chuťové prožitky totiž závisejí zejména na faktorech spjatých s osobou, která daný výrobek ochutnává, jako je její věk, potravinové preference a spotřební návyky, a na prostředí či kontextu, ve kterém je tento výrobek ochutnáván.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:19