Agris.cz - agrární portál

Rhea holding pěstuje až osm plodin, svědčí to krajině

12. 11. 2018 | ČTK

Zemědělský Rhea holding působící v jižních Čechách, na jihozápadní Moravě a jižním Slovensku se snaží se suchem posledních let bojovat i pestrostí produkce. Skupina, která obhospodařuje 21.000 hektarů, rozvíjí živočišnou výrobu, což má dopad i do osevního postupu. Pěstuje až osm plodin, což krajině prospívá. ČTK to řekl majitel holdingu Josef Kolář.

Skupina letos dokončí dvouleté investice do živočišné výroby za půl miliardy korun. Staví farmy na produkci mléka, kravíny a odchovny jalovic. Na konci roku bude mít holding se 490 zaměstnanci 3500 krav, oproti roku 2016 o 1300 víc. Díky investicím vzniklo 20 nových pracovních míst. Skupina také chová zhruba 1200 prasat.

Holding pěstuje sedm i osm plodin, zatímco stát doporučuje zemědělcům podle Koláře alespoň tři. "Krajina by měla být ještě pestřejší. Zemědělec není jenom o třech plodinách, máme zastoupení plodin širší včetně luskovin, děláme i pícniny na orné půdě pro dobytek. Podle mého názoru to přináší pozitiva i do krajiny. Když během 14 dnů sklidíte všechnu pšenici, všechnu řepku a všechen ječmen, krajina se rychle zpodmítá. Dívám se na to trochu i jako myslivec: vojtěšky dají zvěřině nějaký kryt, potravu a krajina se možná tak nevysušuje, má to jednoznačně pozitivní dopady," řekl Kolář.

Letošní výnos ze žní měl holding pět tun na hektar, meziročně byl vyšší o deset až 15 procent. Živočišná výroba činí 60 procent obratu skupiny a rostlinná 40 procent. Za tragický co se týče sucha označil Kolář rok 2017. "Rok 2018 byl tragický opět pro Moravu, v oblasti Jiřic u Miroslavi, Vlasatic stejná tragédie jako loni. Kolem Vranova nad Dyjí až po Slavonice byla situace o něco lepší," řekl.

Se suchem se snaží bojovat i pestrostí produkce. Zatímco loni lépe zpeněžovali prasata, letos se situace otočila. "Jednou lépe funguje mléko, podruhé kuře, potřetí prase a stejné je to v rostlinné výrobě. Jednou dá příroda vhodnější podmínky pro ozimou pšenici, jindy pro hrách, pro kukuřici. Nesázet to na jednoho koně," podotkl Kolář.

Holding zahrnuje vedle rostlinné a živočišné výroby také rybářství, lesnictví, myslivost, vinařství a stavební činnost. Spadá do něj 16 zemědělských družstev i pekárna. Do skupiny patří i 800 hektarů rybníků kolem Velkého Meziříčí s roční produkcí 450 tun kaprů a kolem 50 tun dalších ryb, jako jsou amur, sumec, tolstolobik a štika. Dále ve dvou střediscích chovají pstruhy a siveny, 160 až 180 tun ročně, většina z nich míří na export.

Letos čeká holding obrat těsně pod dvěma miliardami kroun a provozní zisk EBITDA přes 300 milionů. Loni měl holding obrat 1,7 miliardy a provozní zisk 285 milionů Kč.


Zdroj: ČTK, 12. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:20