Agris.cz - agrární portál

Správce farmy: Všichni by chtěli na svatého Martina čerstvou husu

9. 11. 2018 | ceskenoviny.cz

Stále větší zájem o živé husy zaznamenala před 11. listopadem, svátkem svatého Martina, Farma Skupeč u Pernarce na severu Plzeňska. Před 12 lety začínala s téměř 600 kusy, letos jich má 1000, prodá je bez problémů. Všichni by chtěli na Martina husu, nejraději čerstvou, řekl ČTK správce Karel Grůber. Farma je na vrcholu kapacity, rozšíření chovu zatím neplánuje.

"Vykrmujeme je tradičním způsobem, nejde o žádný intenzivní rychlovýkrm jako ve velkých odchovnách, kde se dožívají 80 dnů. My je krmíme 120 dnů," uvedl Grůber. Ze 75 procent dává do krmných směsí vlastní pšenici a ječmen a přimíchává 20 procent sójového šrotu a pět procent vitamínových doplňků.

Podle Grůbera se takhle dřív vykrmovaly doma na dvorcích. "Husy rostou rychleji, dorostou váhy pěti až sedmi kilogramů," uvedl. Přes den je pouští do výběhu, což je zásadní rozdíl proti chovu v halách, odkud se ven nedostanou. "Maso je jiné. Ten rozdíl od hus ze supermarketů poznáte," uvedl. Husy se do Česka dovážejí hodně z Maďarska. "Naši zákazníci říkají, že váží třeba čtyři kila a když ji vyndají upečenou, tak má nejméně o kilo méně," řekl správce. Maso ze skupečské farmy podle něj zůstane po upečení téměř v původní váze.

Farma kupuje jednodenní house za 90 korun, většinou z Jihočeského kraje (kuře masného typu, brojler, stojí deset korun). Housata se těžko shánějí.

"Letos obzvlášť. Kdo si je neobjednal v lednu, tak je z líhní nedostal," uvedl Grůber. Farma Skupeč je prodává za zhruba 110 Kč/kg v živé váze, stejně jako loni. "Chov je jen mírně ziskový," uvedl.

Do farmy, která husy prodává jen ve svém sídle, dojíždějí lidé i z větších vzdáleností. "Ti, kteří si je tady koupili, a porovnali je s husami ze supermarketů, tak se k nám se vracejí," řekl správce. Husy z farmy jsou o něco dražší než ze supermarketů, je to dáno vyššími náklady na krmení.

Farma husy vykrmuje jednou ročně, vždy od června. Začíná je prodávat kolem 20. září, teď prodej vrcholí. "I na Vánoce by je chtěli, ale to už je většinou nemáme, řekl Grůber. Husy včetně výkrmu má na starosti jedna pracovnice, krmní je ráno a večer.

Doma na dvorcích už se bílé české husy chovají velmi málo. Mizí, neboť vesnice stárnou a vylidňují se. Lidé nemají zaměstnání v místě, protože statky a družstva skončily nebo je tam zaměstnanost výrazně nižší. "Takže jezdí za prací. A většina obyvatel venkova už se snaží žít městským způsobem a nechce se zaobírat nějakým chovem zvířat, i když by možnosti měli. A mladí k tomu moc vztah nemají," dodal.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 9. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:18