Agris.cz - agrární portál

Rusko chce nahradit USA v roli dodavatele sóji do Číny

8. 11. 2018 | ČTK

Rusko hodlá nahradit Spojené státy v roli dodavatele sojových bobů do Číny, zvýší kvůli tomu jejich produkci na Dálném východě. V Pekingu to dnes v rozhovoru s novináři řekl ruský premiér Dmitrij Medveděv. Čína hledá jiné dodavatele této plodiny, protože její dovoz sojových bobů z USA se kvůli obchodní válce podstatně snížil, v září meziročně o více než 80 procent, uvedla agentura Bloomberg.

Jedním z výsledků americké obchodní války je užší spojení Číny s Ruskem. Země hodlají v zemědělství blíže spolupracovat také v dodávkách rýže, vepřového masa, drůbeže, ryb, jakož i na rozvoji logistiky. Čína se také snaží diverzifikovat zdroje potravin také v rámci politiky novodobé Hedvábné stezky.

Vzhledem k tomu, že USA a Čína vedou obchodní válku, "určitá část trhu se sójou se otevřela a my jsme se s čínskými partnery dohodli, že v tomto konkrétním segmentu budeme aktivnější," řekl Medveděv.

Ruská produkce sojových bobů se v posledních letech zvyšuje, podle údajů ministerstva zemědělství USA by v sezóně 2018/19 měla dosáhnout rekordních 3,9 milionu tun, z toho 700.000 by mělo připadnou na vývoz. V porovnání se světovou exportérskou špičkou je to ale zanedbatelné množství, Brazílie v této sezóně prodá v zahraničí kolem 75 milionů tun. Dovoz z této země Čína už zvýšila.


Zdroj: ČTK, 8. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:29