Agris.cz - agrární portál

Slatiňanský hřebčín do několika let postaví nové stáje pro klisny

8. 11. 2018 | ČTK

Hřebčín ve Slatiňanech na Chrudimsku do několika let postaví nové stáje pro březí klisny. Budou v klidnějším prostředí než v historických budovách, kam chodí i turisté. ČTK to dnes řekl ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek.

Stáje s volným ustájením by měly vzniknout v místě takzvané testační stanice, která pochází z 80. let a je asi půl kilometru vzdálená od centra chovného areálu. Teď tam jsou koně ve výcviku.

Nové stáje budou mít kapacitu asi pro stovku klisen a 40 hříbat, které s matkou zůstávají půl roku. Po dokončení stavby hřebčín přestěhuje mladé koně do historické části, kde bude potřeba znovu postavit boxy pro ustájení.

"Koně budou mít blízko výcvikovou halu. Klisny zase potřebují být víc v klidu, ideálně aby byly v uzavřeném areálu. Také to budou mít blíž na pastviny," řekl Machek.

Ve Slatiňanech chová hřebčín starokladrubské vraníky, v Kladrubech má bělouše. Areál ve Slatiňech pořádá i prohlídky. Historickou částí ročně projdou až desítky tisíc lidí. Loni oba hřebčíny uvítaly kolem 80.000 turistů. Slatiňany jsou součástí kladrubského hřebčína od roku 1992.


Zdroj: ČTK, 8. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:49