Agris.cz - agrární portál

Vláda chce zlepšit dostupnost léčebného konopí

8. 11. 2018 | ceskenoviny.cz

Vláda chce zlepšit dostupnost léčebného konopí pro pacienty. Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby předložil příslušný návrh, vláda ho zřejmě projedná příští týden. Babiš to uvedl po dnešním jednání kabinetu s tím, že hnutí ANO nepodpoří návrh opozičních Pirátů, aby bezúhonní dospělí lidé měli možnost vypěstovat si a zpracovat až pět rostlin konopí pro vlastní potřebu bez hrozby postihu.

"Je potřeba, abychom akceptovali konopí pro léčebné účely," uvedl Babiš s tím, že rozumí rodičům, kteří pěstují konopí pro děti, které trpí například roztroušenou sklerózou. Zmínil výši nákladů na pořízení léčebného konopí, což podle něho představuje zhruba 30.000 korun měsíčně, a 2000 pacientů, kteří by potřebovali pomoc. Jak přesně by měl Vojtěch návrh formulovat, nepřiblížil.

V Česku mohou konopí předepsat pouze lékaři 13 odborností, například z oboru onkologie, neurologie, revmatologie, ortopedie, lékaři se specializací na léčbu bolesti nebo paliativní medicínu. K polovině letošního roku se k předepisování konopí zaregistrovalo 52 lékařů. Pro léčebné použití ho používá v průměru 26 pacientů měsíčně. Lékárny jim za měsíc vydají průměrně 200 gramů konopí, měsíční limit hmotnosti léčiva určeného pro jednoho pacienta je 180 gramů.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální.

Autor: ČTK 

Zdroj: ceskenoviny.cz, 8. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:26