Agris.cz - agrární portál

Výbor podpořil rozpočet MZe na příští rok, obává se kůrovce

7. 11. 2018 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor dnes podpořil návrh rozpočtu ministerstva zemědělství na příští rok. Příjmy mají činit 35,3 miliardy a výdaje 57,4 miliardy korun. Rozdíl podle návrhu pokryjí platby z evropských zdrojů. Proti letošnímu roku vzrostou příjmy o 2,5 miliardy a výdaje o 7,2 miliardy korun. Přímo ze státního rozpočtu půjde na zemědělství příští rok rekordních 24,4 miliardy korun, řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Zbytek českých příjmů pokryjí jiné národní platby.

S výší rozpočtu je podle Tomana ministerstvo spokojeno, přesto by byly třeba ještě další peníze - řádově miliarda na zvýšení národních zemědělských dotací, 1,5 miliardy korun na vodní hospodářství a zhruba tři miliardy korun na boj s kůrovcem. Pokud bude příští rok kůrovcová kalamita kulminovat, počítá resort s žádostí o navýšení rozpočtu. Nyní je v jeho návrhu pro lesnictví 1,15 miliardy korun, což někteří poslanci z výboru pokládají za nedostatečné.

"Příští rok vidím jako velmi, velmi kritický," uvedl poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). Podle něj je letošní podzim nadprůměrně teplý a suchý, což oslabuje stromy a pomáhá šíření parazitického brouka.

Stát v příštím roce nepočítá s odvodem do státního rozpočtu ze státního podniku Lesy ČR, který letos přispěl částkou 2,5 miliardy korun. Podle Tomana se plánuje v příštím roce poslanecká novela, která by dovolila podniku flexibilněji uzavírat lesnické zakázky.

Evropské i české lesy bojují s kůrovcovou kalamitou, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ji už dříve označil za největší od dob Marie Terezie. Ministerstvo zemědělství zvažuje zákaz úmyslných těžeb dřeva na jeden rok u všech vlastníků lesa. Těžilo by se tak jenom kalamitní dříví. Opatření by podle ministerstva uvolnilo zpracovatelské kapacity a zlepšilo odbytovou situaci na trhu se dřevem.

Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů.

Ve výboru se diskutovalo i o rozpočtech státních úřadů. Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) se ministra dotázala, jak je možné, že se snižují rozpočty kontrolních orgánů, jako je Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa, přičemž platy ve státní správě rostou. "My jsme v rámci úsporných opatření udělali snížení rozpočtu úplně všem, takže jim to stačí," odvětil ministr. Pokud budou chtít kontrolní úřady investovat, budou si muset ředitelé podle Tomana za ním přijít a vybojovat si zvýšení peněz. "Mají tam rezervu a je to dostačující," dodal.


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:01