Agris.cz - agrární portál

Děti vypustily do Bíliny v Hostomicích téměř půl tuny ryb

7. 11. 2018 | ČTK

Tři desítky dětí ze základní školy v Hostomicích na Teplicku vypustily koncem října do řeky Bíliny téměř 450 kilogramů ryb. Už na jaře vysadily úspěšně do téže řeky jiné rybí násady. V tiskové zprávě to uvedl Pavel Kaidl, mluvčí společnosti Unipetrol, která akci ve spolupráci se severočeskými rybáři a Ekologickým centrem Most zajistila.

Podzimní vody řeky Bíliny byly oživeny původními druhy říčních ryb - cejnem velkým a ploticí obecnou. Cejn velký vytváří ve středních a dolních úsecích řek početné populace, které za vhodných podmínek mohou být velmi atraktivním úlovkem pro rybáře. Zásadní vliv na to, zda cejni přečkají v pořádku zimu, budou mít kormoráni, kteří je loví. Přesto lze očekávat přirozené rozmnožování vysazených cejnů v řece Bílině již v příštím roce.

"Letos na jaře jsme vlivem ztrát, které nám způsobili kormoráni, vysadili ve spolupráci s Unipetrolem 182 kilogramů ryb. Zbývajících 443 kilogramů následovalo nyní na podzim," uvedl Václav Jelínek, hospodář Českého rybářského svazu. Ekologické centrum pro děti připravilo několik aktivit. "Povídali jsme si s dětmi o tom, že voda je vzácná, že s ní nemáme plýtvat, a jak ji co nejméně znečišťovat. Připravili jsme si ekologické pojmy v křížovce. Děti také lovily v rybníčku odpadky a následně je musely správně roztřídit," dodala Martina Černá, vedoucí Ekologického centra Most.

Skupina Unipetrol spolupracuje s místními rybáři ze Severočeského územního svazu od roku 2010. Množství ryb vysazených od té doby do Bíliny, se již blíží k 6000 kilogramů. Do holdingu Unipetrol patří i neratovická chemička Spolana, která podle ekologické organizace Arnika loni nejvíc znečišťovala životní prostředí emisemi rakovinotvorných a mutagenních látek. Pavel Kaidl, mluvčí holdingu Unipetrol, k tomu již dříve uvedl, že postavení v žebříčku odráží fakt, že firma je v Česku jediným výrobcem kaprolaktamu. Společnost podle mluvčího do modernizace závodu a ochrany životního prostředí každoročně investuje desítky milionů korun a objem emitovaných látek snižuje.

Řeka Bílina od pramene v Loučenské hornatině Krušných hor až do Ústí nad Labem, kde se vlévá do Labe, měří 83,6 kilometru. Protéká nejprůmyslovější oblastí České republiky s velkou ekologickou zátěží. Za poslední tři desetiletí se však čistota vody v řece výrazně zlepšila a stále se zlepšuje.


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:00