Agris.cz - agrární portál

Ceny zástavového skotu za období 9-10/2018

2. 11. 2018 | cschms.cz

Prodejům zástavového skotu se letos daří výrazně méně než v minulých letech; o důvodech jsme již několikráte psali. Pokud patříte mezi ty, kteří mají zpeněžování telat teprve před sebou a rádi byste znali aktuální ceny zástavu, možná vám pomůže naše aplikace MaSkot, kde údaje z cenových hlášení zadaných jednotlivými chovateli najdete. Z dat zaevidovaných v průběhu září a října vyplývá, že aktuálně se cena zástavových telat pohybuje v průměru 68 Kč/kg u býčků a 55 Kč/kg u jalovic. Mezi jednotlivými případy však existují značné cenové rozptyly.

Přestože cena meziročně v průměru poklesla, tak i dnes někteří chovatelé hlásí při prodeji býků ceny přes 80 Kč/kg (zejména u intenzivnějších plemen), jiní ale prodávají pouze 55 Kč/kg. U jaloviček je rozpětí také značné - od 43 Kč do 70 Kč/kg. Vždy samozřejmě záleží na kvalitě nabízených zvířat, jejich hmotnosti, plemenné skladbě, početnosti nabízené kolekce a dalších okolnostech, ale je vidět, že se vyplatí sledovat nabídky obchodníků a porovnávat si je mezi sebou.

Přihlásit se do webové aplikace MaSkot, kde můžete informace o vašem prodeji zadat a pomoci tak ostatním chovatelům můžete ZDE. Chovatelům, kteří aktivně do systému s cenovými hlášeními přispívají, velice děkujeme za spolupráci a věříme, se k nim přidají i další. Systém sběru dat je totiž založen na principu solidarity a současně anonymity. Nikdo nikdy nevidí žádné citlivé údaje o daném chovateli, ale pouze jeho cenové hlášení! Zadání údajů zabere maximálně dvě minuty, vaše vzájemná pomoc je však pro ostatní chovatele k nezaplacení.

V této aplikaci se pak také můžete přihlásit do vyhlášené poptávky na výkup zástavu, který pomáhá zprostředkovávat náš svaz. Všechny podrobnosti, včetně nabízených cen a platebních podmínek, najdete v aplikaci MaSkot pod záložkou "obchodní případy".

 

Kamil Malát


Zdroj: cschms.cz, 2. 11. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 15:37