Agris.cz - agrární portál

Pitva odhalí, zda prase divoké zabilo vlka

30. 10. 2018 | AOPK ČR

Mrtvé zvíře bylo nalezeno u Hradčan nad Ploučnicí. S největší pravděpodobností se jedná o mladou letošní vlčici. Příčinu smrti i to, zda jde skutečně o vlka, prověří pitva a genetická analýza. Zdá se, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem, pravděpodobně prasetem divokým. Nasvědčují tomu stopy v okolí.

„Na výsledky pitvy netrpělivě čekáme. Pokud došlo skutečně k zápasu s divokým prasetem, je to další jasný důkaz, že vlci ve zdejší krajině plní svou funkci a prasata loví. Jejich kořistí je i tzv. zvěř vysoká, kteá působí nemalé škody na zemědělských kulturách a brání také přirozené obnově lesa, protože okusuje mladé stromky. Právě divoká prasata, daňci a srnci jsou převažující potravou vlků. Přítomnost těchto šelem tak pomáhá zlepšit stav zdejších lesů,“ vysvětluje Ladislav Pořízek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj.

Předběžné analýzy trusu vlků ze severních Čech prokazují, že jejich potrava se příliš neliší od potravy saských vlků [1]. Patnáct let trvající výzkum vlčího trusu v Německu na 6581 vzorcích prokázal, že hlavní složkou vlčí potravy jsou: srnec (52 %), prase divoké (17 %), jelen (10,7 %), daněk (6,2 %); hospodářská zvířata tvoří 1,1 %.

To, že prasata divoká jsou běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládá zářijová fotografie vlka nesoucího sele přímo z oblasti Kokořínska [2]  i video z fotopasti v polských Stolových horách [3]. Ne vždy je ale vlk v těchto střetech vítězem.

O nálezu mrtvého zvířete informovali AOPK ČR pracovníci státního podniku Vojenské lesy a statky.  

Poznámky:

[1]  Analýza složení potravy bude jedním z výstupů tříletého přeshraničního projektu OWAD, který je zaměřen na sdílení zkušeností při ochraně vlka („Objektivní akceptace vlka v člověkem pozměněné přeshraniční krajině – OWAD“). Měl by zpřesnit informace o výskytu a šíření vlků do České republiky, koncepční přístup k jejich ochraně a zmírňování konfliktů, které návrat vlků může mít. Projektovým územím je Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj, dopad však bude celorepublikový.  Cílem projektu, jehož hlavním nositelem je Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU), je posílit přeshraniční spolupráci mezi Českou republikou a Saskem při výměně informací a zkušeností s ochranou vlků a snižováním rizika konfliktů, které tato šelma může působit. Kromě vědců z Fakulty životního prostředí ČZU se na projektu z české strany podílí Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP) a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Za německou stranu je projektovým partnerem Senckenbergská přírodovědná společnost zastoupená Muzeem pro přírodovědu ve Zhořelci (Museum Görlitz).

[2]  https://liberec.idnes.cz/fotograf-vyfotil-mlade-vlka-doksy-prase-korist-vyskyt-vlku-jizerske-hory-159-/liberec-zpravy.aspx?c=A180926_093525_liberec-zpravy_tml

[3] Video zašleme na vyžádání  

Kontakt:

Ladislav Pořízek, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj: 602 268 909, ladislav.porizek@nature.cz

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, e-mail: karolina.sulova@nature.cz, tel: 724102406

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

 

 


Zdroj: AOPK ČR, 30. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:28