Agris.cz - agrární portál

Veterináři našli auto s víc než tunou jogurtů a masa bez chlazení

22. 10. 2018 | ČTK

Celníci spolu s veterináři našli v tomto týdnu na Svitavsku více než tunu potravin, které přepravce transportoval při nevyhovující teplotě 18 stupňů Celsia. Dodávka nebyla vybavena chladicím zařízením, přepravovalo se v ní 310 kilogramů jogurtů, 310 kilogramů majonézy, 265 kilogramů hovězího kebabu a 30 kilogramu sýrů v láku z Německa, dále pak 405 kilogramů kuřecího kebabu z Polska. Provozovateli může být uložena až pokuta až 50 milionů korun, sdělil dnes ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Většinou dávají veterináři pokutu řádově nižší.

"Vzhledem k tomu, že nebyly dodrženy teplotní a hygienické podmínky přepravy, a nešlo tudíž garantovat zdravotní nezávadnost přepravovaných živočišných produktů, veterinární inspektor zásilku o celkové hmotnosti 1320 kg na místě obarvením znehodnotil a nařídili její likvidaci v asanačním podniku na náklady přepravce," dodal Majer.

Před zhruba dvěma týdny veterináři informovali, že při kontrole vozidla na dálnici D11 v Pardubickém kraji objevili půl tuny potravin přepravovaných za nevhodných teplotních podmínek. Šlo například o 40 kilogramů vepřového gyrosu z Polska, 170 kilogramů majonézy, stejné množství jogurtu, dále pak 60 kilogramů sýrů v láku z Německa.

Dodávky převážející potraviny nyní kontrolují s celníky častěji. Například v Jihočeském kraji objevili v srpnu automobil, který převážel maso a vejce bez průvodních dokladů. Šlo o 185 kilogramů, potraviny byly nařízené k likvidaci, přepravci hrozí také 50milionová pokuta.

Jak v srpnu SVS informovala, ze zjištěných pochybení u přepravy byly letos v 22 procentech závady v průvodních dokladech, 19 procent v hlášení zásilek, 17 procent v označení přepravovaného zboží. V 15 procentech případů byly chyby v ochraně potravin před kontaminací, 15 procent zásilek neodpovídalo požadavkům na teplotu a dvě procenta zásilek nevyhověla smyslovému hodnocení.


Zdroj: ČTK, 22. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:16