Agris.cz - agrární portál

Sklizeň brambor končí i na Vysočině, potvrzuje pokles výnosů

22. 10. 2018 | ČTK

Sklizeň brambor už končí i na výše položené Vysočině, pěstitelé potvrzují snížení výnosů kvůli suchu. Zároveň o 2,3 procenta klesla rozloha bramborových polí. Český bramborářský svaz počátkem měsíce odhadl meziroční pokles republikové produkce brambor o čtvrtinu, statistici v září na 19,1 procenta. Odhad svazu se nemění, řekl dnes jeho předseda Miloslav Chlan na semináři pěstitelů v Havlíčkově Brodě. Snahou svazu je podle něj prosadit opatření, díky nimž by Česko bylo v produkci brambor znovu soběstačné.

"Pořád si myslím, že to bude spíš náš odhad než odhad Českého statistického úřadu," řekl Chlan k letošní sklizni. Podle jeho očekávání by přesto mohly české brambory pokrýt o něco větší díl domácí spotřeby než v posledních letech, protože je kvůli zdražení v obchodech budou asi lidé kupovat méně. Předseda podotkl, že menší sklizeň brambor je i jinde v Evropě.

Letošní úroda brambor v ČR je podle svazu třetí nejnižší za mnoho let, nižší byla jen v letech 2013 a 2015. Nejde jen o počasí, plochy, kde se pěstují brambory, dlouhodobě ubývají. V roce 2000 rostly brambory na 69.000 hektarech, letos v zemědělských podnicích zabíraly 22.889 hektarů. Česko není v bramborách soběstačné delší čas. České brambory v posledních letech pokrývaly okolo 80 procent domácí spotřeby, i méně. "Koncepce našeho svazu by měla vrátit Českou republiku k soběstačnosti v bramborách během deseti let," řekl předseda svazu.

K zajištění odpovídající produkce brambor pro tuzemsko by podle Chlana stačilo navýšit plochu pro jejich pěstování o 4000 až 5000 hektarů. Brambory jsou podle svazu ale pro farmáře nákladnou plodinou s nejistým ekonomickým výsledkem. Například letos zjara srážely cenu uskladněných brambor levné dovozy.

Navrhovaná opatření svazu se týkají jak podpory pěstitelů, tak propagace, jež by měla vést k tomu, že spotřebitelé dají přednost české produkci. Podle Chlana svaz vychází ze systémů už v EU osvědčených. Chce mimo jiné prosadit systém integrované produkce. Při pěstování brambor způsobem šetrnějším k životnímu prostředí by zemědělci dostávali náhrady na zvýšené náklady. "Je to šance, aby občané dostali ještě ekologičtěji pěstované brambory, ale za zhruba stejnou cenu," řekl Chlan.

Podle Zdeňka Trnky z odboru rostlinných komodit ministerstva zemědělství jsou pravidla pro tento program připravená. Klíčové bude to, jestli se na něj najdou peníze. Podle jeho očekávání rozhodnutí padne v brzké době.


Zdroj: ČTK, 22. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:22