Agris.cz - agrární portál

Mezi speciály zvítězilo pivo Primátor Stout, účast byla rekordní

18. 10. 2018 | ČTK

Do devátého ročníku soutěže speciálních piv Cerevisia specialis - Pivní speciál roku výrobci letos přihlásili rekordních 46 piv, o čtyři více než loni. Cenu předsedy poroty za nejvíce nominací získal stejně jako loni Primátor Stout od náchodského pivovaru Primátor. V nejvíce obsazované kategorii světlých speciálů pak zvítězila Radegast Extra hořká 15 od Plzeňského Prazdroje, nejvíce ocenění si odnesl pivovar Primátor. Výsledky dnes na tiskové konferenci uvedli organizátoři soutěže, na níž se podílí Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský (VÚPS).

"V soutěži se nehodnotí vzorky mezi sebou navzájem, ale dvacetičlenná odborná porota posuzuje každý vzorek samostatně a hodnotí, zda by si účast na příčkách vítězů zasloužil. Poté se sečtou jednotlivé nominace a pivo, které jich má nejvíce, vyhrává," vysvětlil František Frantík z VÚPS. Kromě odborníků z tohoto ústavu hodnotí vzorky také například nezávislí odborníci z České zemědělské univerzity v Praze a další.

V kategorii světlých speciálních piv soutěžilo 15 vzorků, po patnáctce od Radegastu se o druhé místo dělí Primátor 16 ° Exkluziv, Unger 18 - výroční speciál z Pivovaru Rohozec a Svijanský kníže 13 ° z Pivovaru Svijany.

Do kategorie polotmavých a tmavých speciálů přihlásily pivovary osm vzorků, na prvním místě skončila Černá Barbora od Pivovarů Staropramen. Stříbrnou příčku opanovala piva Pardubice Granát z Pardubického pivovaru a Postřižinské pivo - Něžný Barbar 13 z Pivovaru Nymburk, na třetím místě uspěla Rohozec Třináctka tmavá.

Mezi svrchně kvašenými pivy typu "ale", kde degustátoři ochutnávali devět vzorků, zvítězil Master Red IPA od Plzeňského Prazdroje. Na druhém místě je Primátor Stout z Náchoda a Master Summer Ale z Plzně.

V poslední kategorii neobvyklých piv, kam patřily speciály, které se nevešly od ostatních kategorií, vyhrálo pivo Velen z Pivovaru Černá hora spolu s Bernard IPA z Rodinného pivovaru Bernard. Na druhém místě skončila Bernard švestka a Tchyně od Primátoru. Třetí místo pak patřilo Bernardu višeň a Primátoru Weizen.

Loni po pěti letech růstu výstav českých pivovarů meziročně klesl o 0,7 procenta na 20,32 milionu hektolitrů kvůli poklesu výroby pro domácí trh. Prodeje v Česku se snížily o 2,1 procenta na 16,04 milionu hektolitrů. Export se naopak zvýšil o 4,5 procenta. Stále více se prodává pivo balené proti točenému pivu v restauracích a hospodách, loňský poměr byl 62 ku 38 procentům.


Zdroj: ČTK, 18. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:48