Agris.cz - agrární portál

SVOL žádá ministra Tomana, aby sehnal peníze na ztráty lesníků

17. 10. 2018 | Silvarium

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) vyzvalo ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD), aby požádal vládu a Sněmovnu o peníze na úhradu ztrát, které lesníkům vznikají při prodeji dřeva poškozeného kůrovcem.

V otevřeném dopise ministrovi vlastníci lesů také chtějí, aby na vládní úrovni inicioval přijetí opatření pro účinné řešení kalamity v lesích napříč resorty. Jde například o zajištění vagonů pro převoz vytěženého dřeva a víz pro zahraniční pracovníky.

"Na základě praktických zkušeností našich členů musíme bohužel konstatovat, že přísliby zástupců jednotlivých resortů na kulatých stolech nejsou naplňovány," uvedl předseda SVOL František Kučera v dopise. SVOL má přes 620 členů, kteří se starají o více než 15 procent výměry lesů v ČR.

Ztráty způsobené poklesem výkupní ceny u dřeva poškozeného kůrovcem odhaduje sdružení u nestátních lesů na pět až šest miliard korun.

"Bez pomoci státu budou vlastníci lesů nuceni rezignovat na boj s kůrovcem, jejich firmy čeká likvidace, zaměstnance propuštění a lesní majetky ekologická katastrofa," stojí v dopise.

Mezi pomocná opatření sdružení uvádí i zajištění dotací na opravu infrastruktury pro obce nebo zpracovatelské provozy či energetické využití kůrovcového dříví.

Vlastníci nestátních lesů si v dopise stěžují na snahy o direktivní zavedení vysokého podílu takzvaných melioračních a zpevňujících dřevin. Rychlá změna skladby lesů je podle SVOL nerealistická. "Nejen z hlediska nedostatku vhodného osiva a sadby, ale také s ohledem na finanční náročnost založení listnatých porostů a následnou péči o ně," uvedli.

Na tiskové konferenci 3. října zástupci SVOL řekli, že žádají o pomoc při řešení kůrovcové kalamity místopředsedu Evropského parlamentu Pavla Teličku (nestraník, zvolen za ANO). Český stát podle nich nejedná dost rychle při žádání Evropské komise o podporu, která by kompenzovala výpadky za prodej dřeva. Podle sdružení by dotace měla být pro vlastníky 3000 korun na hektar.

Celé znění dopisu ministrovi najdete zde.

 

Podle ČTK, red.


Zdroj: Silvarium, 17. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:21