Agris.cz - agrární portál

EK se zaměří na ekologickou udržitelnost, podpoří bioekonomiku

12. 10. 2018 | ČTK

Evropská komise (EK) se zaměří na ekologickou udržitelnost a podpoří takzvanou oběhovou bioekonomiku. Do roku 2030 má podle jejího akčního plánu, který dnes komise zveřejnila, v Evropské unii vzniknout milion takzvaných zelených pracovních míst. Snáze budou moci vznikat i biorafinerie. Pod pojmem bioekonomika se skrývá například výroba paliva z mořských řas, nábytku a oblečení z odpadů, výroba ekologických hnojiv nebo recyklace plastů.

Bioekonomika zahrnuje všechna odvětví, kde se využívají biologické zdroje - spadá tam zemědělství, lesnictví, rybolov či bioenergetika. Její roční obrat v EU činí zhruba dva biliony eur (asi 52 bilionů Kč) a zaměstnává přibližně 18 milionů lidí.

"Dnes je už zcela zjevné, že musíme zásadně změnit způsob, jakým vyrábíme, spotřebováváme a vyhazujeme nejrůznější výrobky. Rozvoj bioekonomiky... nám může pomoci najít nové, inovativnější způsoby, jak zajistit potraviny, čistou vodu a energii, a nevyčerpat přitom omezené biologické zdroje naší planety," řekl místopředseda Evropské komise zodpovědný za pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen.

Komise proto v rámci své nové strategie zřídí investiční platformou pro oběhovou bioekonomiku s rozpočtem 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč).

vjn spr


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:29