Agris.cz - agrární portál

AP: Izraelský osadník vydělává na exotickém medu z kadidlovníků

12. 10. 2018 | ČTK

Izraelec Guy Erlich začal vydělávat na prodeji exotického medu z vzácného zdroje. Je jím kadidlovník, který je zásobárnou kadidla, jež se kdysi vyvažovalo zlatem. Erlichovo podnikání však ohrožuje fakt, že jeho sad s asi tisícem kadidlovníků leží na palestinském Západním břehu Jordánu, tedy na okupovaném území. Palestinci a svět považují židovské osady na tomto území stejně jako využívání tamních přírodních produktů za nelegální, píše agentura AP.

Erlich kritiku odráží tvrzením, že jeho práce přináší prospěch všem. "Zaměřuji se na rostliny, které pěstuje málokdo. Jsou důležité a nebudou-li se udržovat, zaniknou," tvrdí.

Domovem kadidlovníku neboli boswellie je sever Somálska, Jemen a Omán. Podle Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN) jej ohrožuje velký zájem o kadidlo, jež se odebírá z dospělých stromů. Za kilogram jeho kvalitní formy se platí i stovky dolarů. Většina kadidla se získává z volně rostoucích, nikoli pěstovaných stromů. V oblasti Levanty kadidlovník volně nerostl, avšak právě tam se kadidlo používalo v medicíně a při náboženských rituálech.

Ve Středozemí se kadidlo pálilo při náboženských obřadech, podle zmínky z bible bylo součástí zápalných obětí v židovském chrámu. Tři králové ho přinesli jako dar novorozenému Ježíšovi, dodnes je významnou součástí ortodoxních obřadů. V okolí jeruzalémského Chrámu Božího hrobu je pálí obchodníci, aby přiměli poutníky si kadidlo koupit.

Erlichovy kadidlovníky jsou ještě příliš mladé na to, aby z nich sklízel vzácnou pryskyřici. Zaměřil se proto na med, který pochází z drobných květů jeho stromů. O první sklizeň byl velký zájem, takže Erlich ji do měsíce prodal za cenu v přepočtu 22.000 korun za kilogram. Velmi sladký med od něj koupili hlavě zákazníci v USA a Erlich musel založit listinu čekatelů.

Pociťuje však dopad kampaně bojkotu židovských osad a tamních produktů. Přišel například o investory. Evropská unie coby největší obchodní partner Izraele nedovoluje, aby zboží z osad neslo označení 'Vyrobeno v Izraeli'. Tyto produkty musejí být označeny přesným místem původu.

Erlich by chtěl začít spolupracovat s palestinskými sousedy a učinit ze své farmy výzkumné pracoviště rostlin s využitím v lékařství. Pěstuje také myrhovník, z nějž se získává vonná pryskyřice. "Byl bych velmi rád, kdyby z toho jednou byl mezinárodní projekt," řekl o své farmě Erlich, za nímž je vidět palestinské Jericho. "Jsme tady na trojúhelníku hranic Palestiny, Jordánska a Izraele. Kdyby mé rostliny dokázaly sjednotit Izraelce a Palestince a možná i další sousedy, pak jsem pro," dodal.

Jerišský guvernér Madžíd Fitjání je ale jiného názoru. Pro něj jde o politiku. "Izraelské osady jsou ztělesněním okupace naší země. Tento osadník ukradl palestinskou zem a kdyby byl čestný, odešel by a vrátil by se do své země, Izraele," řekl.

Erlich se začal zabývat využitím kadidlovníku v medicíně. Arizonský botanik Jason Eslamieh, který tuto rostlinu studuje, řekl, že kromě aromatických složek a halucinogenu je v kadidlu protizánětlivá, boswellová kyselina. Složení kadidla je podle něj komplikované a "potrvá mnoho let, než se zjistí, co přesně je využitelné". Klinické testy prokázaly, že boswellová kyselina může u člověka někdy působit proti zánětům, avšak mnoho dalších účinků je stále neznámých.

Eslamieh upozornil, že se zvyšuje zájem o kadidlo v čínském léčitelství, což představuje značnou zátěž pro volně rostoucí kadidlovníky. Pěstitelské farmy jako Erlichova jsou zatím vzácné. Pryskyřice použitelná jako kadidlo se dá těžit až ze stromů starých aspoň deset let, k čemuž mají Erlichovy stromky ještě daleko. Prozatím poslal svůj med do laboratoře na univerzitě v Tel Avivu, aby se zjistil přesný obsah.

sva hej


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:56