Agris.cz - agrární portál

Kontrola potvrdila trend nelegální práce cizinců v zemědělství

10. 10. 2018 | ČTK

Výsledky zářijové kontroly celníků potvrdily trend nelegálního zaměstnávání cizinců v zemědělství. Cizinci pracovali načerno zejména při třídění brambor a sklizni jablek v sadech. Celostátní kontrola, která se vedle automobilového průmyslu poprvé zaměřila i na zemědělství, odhalila v Česku 85 nelegálních pracovníků. Jde především o Ukrajince a Moldavany. Nejvíce případů podezření na nelegální práci cizinců zjistila na Moravě. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Akce s názvem Sklizeň byla zaměřena na dodržování zákona o zaměstnanosti. Část celních úřadů se zaměřila na zemědělství, lesnictví, ovocnářství a přidružené výroby a část kontrolovala firmy v automobilovém průmyslu. Celkem kontrolou 135 celníků prošlo 70 firem.

Nejvíce případů podezření na nelegální práci cizinců ze třetích zemí zjistili celníci v Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Cizince pracující v Česku nelegálně celní správa nezadržuje, ale předává je úřadům práce k dalšímu řízení.

Celníci také při kontrole odhalili 27 pracovníků bez platného povolení k pobytu v Česku. Porušení právních předpisů při zaměstnání cizinců porušilo 44 firem, tedy tři z pěti kontrolovaných. V 292 případech zaměstnavatelé neprokázali splnění oznamovací povinnosti příslušným úřadům. V tomto případě šlo především o Plzeňský, Jihomoravský a Zlínský kraj.

Případů práce načerno v Česku přibývá. Stát proto od září přistoupil k mimořádným celostátním kontrolám, které se zaměřují třeba na stavby, továrny i skladové areály. Loni bylo za celý rok uloženo zaměstnavatelům za nelegální zaměstnávání 440 pokut za zhruba 85,7 milionu korun. Letos už je pokut jen za dobu do konce července přes 270 za celkem 76,6 milionu.

Nelegálního zaměstnávání podle ministerstva práce přibývá, protože poptávku po pracovní síle již nedokáže plně uspokojit nabídka pracovníků z Česka a dalších zemí Evropské unie. Většina letos odhalených lidí pracujících v Česku načerno pocházela právě ze zemí mimo unii. Z celkových 2465 nelegálních pracovníků za sedm měsíců roku byly tři čtvrtiny ze zemí mimo EU, zhruba 18 procent z Česka a šest procent z jiných unijních zemí. Nejčastěji patří k nelegálním pracovníkům Ukrajinci, Moldavané a Vietnamci.

gcm rot


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:34